Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 19, 2017

Rodzaje i właściwości miodów

Tym razem napiszę dla Was o miodach. Jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju miodów, mają zbawienne działanie na nasz organizm. Zwłaszcza teraz w czasie gdy na dworze robi się chłodniej o wiele chętniej sięgamy po miód. Każdy miód ma inne właściwości. Warto jest najpierw poczytać na ten temat przed zakupem słoika miodu. Może akurat ten zakupiony przez Was nie jest właściwy na np. Wasze dolegliwości. Dodatkowo każdy miód jest bogaty w aminokwasy, witaminy z grupy B, miedź, żelazo, wapń, mangan, potas, sód i cynk, fosfor. Rodzaje miodu to temat warty przybliżenia i naprawdę warto poznać właściwości lecznicze miodu czyli najstarszego i naturalnego leku. Miód wielokwiatowy – kolor jasnokremowy do żółtobrązowego,  w zapachu przypomina pszczeli wosk. Działanie: wzmacnia organizm, dodaje energii, jest wysokokaloryczny, ale lekkostrawny, stosowany w chorobach serca, nadciśnieniu, pomaga w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, działa uspokajająco, łagodzi nerwice i depresje, łagodzi alergie,

Koktajl wieloowocowy

Witam w te deszczowe niedzielne popołudnie uraczę Was zdrowym koktajlem wieloowocowym, który wykonałam przy pomocy sokowirówki. Staram się codziennie pić takie zdrowe koktajle, aby wzmocnić odporność i nie dać się grypie. Do koktajlu użyłam: 1 zielonego grejpfruta 1 czerwonego grejpfruta 1 dużej gruszki 1 pomarańczy czerwonej 1 cytryna 1,5 łyżki miodu Istna zdrowa pychotka. A Wy jakie koktajle polecicie? Jeśli mój wpis Wam się podoba to komentujcie i subskrybujcie bloga.

Zielone placuszki z cukinii

Na chłodne, jesienne dni mam do zaoferowania zielone, smaczne placuszki z cukinni. Placuszki podajemy z zosem wg. własnej inwencji. Ja akurat zawsze robie sos czosnkowy( śmietana 3 łyżki, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku- wymieszać)- to oczywiści zależy od upodobań. Poniżej zaprezentuje przepis na te super zielone placuszki. Zrobicie? Składniaki: 2 cukinie 100 g szklanki mąki 2 jajka 1 średniej wielkości cebula 4 łyżki drobno posiekanego koperku, szczypiorku 2 łyżki oleju sól świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone cukinie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do miski, lekko posól i wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Podsmaż do zeszklenia na 2 łyżkach oleju- Zestaw z ognia. Cukinię odciśnij i odlej wydzielony sok. Dodaj mąkę, jajka, cebulę, koperek, szczypiorek- dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy i smaż placki 2-3 minuty z każdej str