Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 30, 2017

Zupa ogórkowa krem - pychota

Dziś proponuję troszkę inna wersję zupy ogórkowej, tym razem jako zupę krem. Kwaśna, pyszna, sycąca. Serdecznie polecam. Robi się ją bardzo szybko, prosto i sprawnie:) Zapraszam po przepis Składniki: 2 pory, 2 marchewki, 5 dużych kiszonych ogórków, 1 ziemniak gałka muszkatołowa, świeży koperek, kilka ziaren ziela angielskiego, oliwa, 1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego. Przygotowanie: Pory umyj, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Marchew i ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki. W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij por. Dodaj marchewkę i ziemniaka, zalej bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Dodaj ogórki, koperek i pieprz, gotuj 10 minut pod przykryciem. Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem i przypraw wg uznania. Zupę możesz podać z kleksem śmietany, posypaną posiekanym koperkiem.