Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marca 13, 2018

Babka pomarańczowa

Dziś zaprezentuje Wam nieprzyzwoicie pyszną babkę pomarańczową z dodatkiem kurkumy. Idealna do kawki czy herbatki, znika w mig:) Kurkuma pomaga troszkę pomarańczom w nadaniu babeczce kolorku. Od razu muszę się przyznać, że dodanie kurkumy to już była moja inwencja twórcza:) Przejdę może lepiej do rzeczy, czyli do podania przepisu:) Składniki: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maślanki 4 jajka 100 g masła 2 szklanki mąki szczypta soli pół łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Wycisnąć sok z pomarańczy. Zetrzeć skórkę z wyszorowanej pomarańczy. Do startej pomarańczy wsypać cukier i rozetrzeć, aż cukier zrobi się pomarańczowy, następnie wlać sok i wymieszać. W jednej misce umieścić jajka, roztopione masło, maślankę. W drugiej mąkę z proszkiem i solą. Za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać mokre składniki, dodając pomarańcze