Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lutego 26, 2018

Żurek z kiełbaską

żurek to zdecydowanie jedna z moich ulubionych tzw zup stojących:) Uwielbiam gęsty, kwaśny i dobrze doprawiony żurek z kiełbaską, ziemniaczkami i oczywiście jajkiem. Na pewno każda kucharka zna przepis na żurek... ja wrzucam swój prywatny lekko podrasowany:) Składniki: Pętko kiełbasy myśliwskiej 1 duża cbula 2 marchewki 2 pietruszki 1 opakowanie żurku winiary kawałek selera 4 ziemniaki dodatkowo jajko do wkrojenia na talerz sól, pieprz, majeranek olej Przygotowanie: Cebulę i kiełbaskę pokroić, wrzucić do garnka i podsmażyć razem do zezłocenia. Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, resztę warzyw podzielić na 3-4 kawałki. Gdy kiełbasa i cebula się usmażą, dorzucamy warzywa, zalewamy litrem wody i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, w niedużej ilości wody rozrabiamy opakowanie żurku winiary i dolewamy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem i łyżeczką majeranku. Smacznego:)