Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 20, 2017

Zupa z brukselki

Dziś przygotowałam zupę którą uwielbiam czyli zupę z brukselki z jajkiem i szczypiorkiem. Zupa ta jest bardzo dobra i lekkostrawna. Bardzo szybko się ja przygotowuje- wystarczy ok 20 minut i zupa gotowa. Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam:) Składniki: 70 dag brukselki 1 duża cebula łyżka masła 800 ml bulionu 200 ml śmietanki 30% 2 jajka na twardo sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypiorek Przygotowanie: Cebulę kroimy dosyć grubo, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy. Gdy nabierze lekko złotego koloru, zalewamy bulionem, wrzucamy brukselkę i gotujemy ok. 15 minut. Wlewamy do zupy śmietankę, przyprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością gałki, doprowadzamy do zagotowania. Zupę podajemy z pokrojonymi jajkami, posypaną szczypiorkiem. Parę słów o brukselce. Wspiera układ odpornościowy dziecka. Poza tym brukselka wykazuje działanie antynowotworowe i może wzmagać płodność. Brukselka powinna się znaleźć także w diecie kobiet planujących dziecko i już będących w c