Sok z pigwy zawiera ogromną ilość minerałów i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród pierwszych wymienić można m. in. magnez, wapń, potas, żelazo, miedź i fosfor. Owoce pigwy posiadają znacznie więcej witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu z cytrusami. Zawierają także witaminę A, PP oraz kwas foliowy. Spożywanie soku z pigwy ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W swoim składzie oprócz wspomnianych witamin i minerałów, zawiera substancje czynne takie jak garbniki, pektyny, olejek eteryczny, które to wpływają na wzmocnienie naszego układu odpornościowego. Sok szczególnie polecany jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność jest osłabiona i łatwo o przeziębienie i grypę. Pigwa korzystnie wpływa także na nasz układ pokarmowy. Oprócz właściwości oczyszczających, jest bardzo pomocna przy występowaniu różnych problemów, takich jak biegunka, wymioty, niestrawność, zgaga...