Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 14, 2017

Kurczak po chińsku

Bardzo proste w wykonaniu, szybkie danie kurczak po chińsku dal tych, którzy nie mają czasu stać przy garnkach:) Składniki: 1 cabula 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie mieszanki po chińsku Sól, pieprz, curry, miód, sok z cytryny, papryka chili Przygotowanie: Cebulę oraz kurczaka podsmażyć na oleju. Następnie dodać mieszankę chońską. Dusić ok 20 min. Doprawić powyżej podanymi przyprawami+ 2 łyżki miodu i 2 łyżki soku z cytryny. Podawać z ryżem. Smacznego

Konfitura z jeżyn

Jeżyny czyli ciemnopurpurowe owoce - dostarczają mnóstwo potasu, dlatego są szczególnie polecane osobom z podwyższonym ciśnieniem tętniczym oraz z chorobami serca. Wysoka zawartość żelaza jest szczególnie korzystna dla osób cierpiących na anemię, dzieci, kobiet ciężarnych, karmiących, wegetarian. Jeżyny są także źródłem wapnia, który pozytywnie wpływa na stan kośćca, prawidłowego przewodzenia bodźców w mózgu i sercu. Zawartość witaminy C ma duże znaczenie w tworzeniu sił obronnych organizmu, co powinno zostać docenione zwłaszcza teraz, kiedy zaczyna się chłodna i deszczowa jesień. Ponadto kwas askorbinowy wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza zawartego w jeżynach. Jeżyny wśród innych owoców wyróżniają się sporą zawartością kwasu elagowego, substancji bioaktywnej wspierającej układ odpornościowy, oraz zwalczającej wolne rodniki, będące prekursorami komórek nowotworowych. Właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne mają również antocyjany (naturalne barwniki), których w jeżynach

Sałatka z melonem i mozzarellą

Dziś z racji tego, że szykuje się imprezka a ja jestem po 12 godzinach pracy, postanowiłam zamieszać bardzo prostą i smaczna sałatkę z melonem i mozzarellą. A oto przepis Składniki: 1 melon 1 opakowanie sera mozzarella w kulkach 1 ogórek zielony Pomidorki Natka pietruszki Świerza bazylia Sól, pieprz Przygotowanie: Składniki pokroić,doprawić i wymieszać ze sobą. Smacznego

Makaron penne z makrelą wędzoną

Makaron z wędzona to bardzo szybki sposób na obiad. Składniki: 1 makrela wędzona 1 marchew 1 pietruszka 1 puszka groszku zielonego 1 por 2 ząbki czosnku Papryczka chili Natka pietruszki Sól, pieprz, papryka słodka wędzona Przygotowanie: Por oraz czosnek podsmażyć. Pietruszkę i marchewkę pokroić w plasterki i porzucić do pora i czosnku- smażyć razem dodając odrobinę wody. W między czasie ugotować makaron. Na patelnię dorzucić po kolei makrelę, groszek, natkę pietruszki, paprykę chili- nadal podsmażamy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy wszystko razem. Przyprawiamy na koniec. Smacznego

Parówki w cieście francuskim

Jeśli nie macie pomysłu na no. imprezową przystawkę to parówki w cieście francuskim to idealne danie. Bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga dużo czasu. Goście będą zachwyceni:) Składniki: Ciasto francuskie 6 parówek Ser żółty Przecier pomidorowy Bazylia, oregano Przygotowanie: Ciasto dzielimy na 6 małych części, smarujemy każdą część przecierem i posypujemy przyprawami. Układamy ser na cieście i owijamy parówki. Pieczemy przez 20 min w 180 St.

Makaron spaghetti z pestkami dyni

Makaron spaghetti z pestkami dyni to bardzo smaczne danie. W sosie wyczuwalne są różne smaki. Świetnie całość smaku dania uzupełnia winko. Polecam Składniki: Mięso świeżo mielone dobrze jak mięso też jest świeże ;-) w tym przypadku 610 gr na 4 os. Papryka czerwona 2 szt. Pestki dyni łuskane Winogrona czerwone kilka szt Przecier pomidorowy 1 słoik Miód 2 małe łyżeczki Cytryna do wyciśnięcia końcówka Wino czerwone pół wytrawne ćwierć kieliszka Przyprawy: oregano czosnek niedźwiedzi ziele angielskie, pieprz cytrynowy, sól, pieprz kolorowy Przygotowanie: na początku podsmażyć mięso na maśle klarowanym z odrobiną oliwy. Przyprawić wg gustu, jednak bez przesady bo będą bąki. W międzyczasie pokroić papryki. Po wysmażeniu mięsa dodać ćwierć kielicha wina. Dodać miód dwie małe łyżki rozlać po całej powierzchni mięsa i wycisnąć odciętą końcówkę cytryny, dodać pestki dyni. Jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. Teraz w woku lub innej patelni oliwa z masłem klarowanym i delikatny og

Karkówka w marynacie musztardowo- miodowej

Mięsa piekę bardzo często. między innymi uwielbiam właśnie karkówkę w marynacie musztardowo- miodowej. W smaku jest ostro- słodka. Mi osobiście bardzo smakuje. Sprubójecie? Składniki na marynatę: musztarda 3 łyżki miód 2 łyżki oliwa z oliwek 3 łyzki papryka ostra mielona pieprz czarny mielony Przyprawa do karkówki Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia piec w piekarniku 1,5 h w 170 St.

Zupa dyniowo- imbirowa krem

Dziś poleca się zupa dyniowo- imbirowa. Jest to bardzo sycąca, idealnie rozgrzewająca w zimne dni zupka. Uwielbiam ten charakterystyczny w tej zupie posmak i zapach imbiru. Co Wy sądzicie? Składniki: 1 dynia 1 cebula Olej Imbir starty 2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę podsmażyć w garnku, w międzyczasie obrać i pokroić dynie. Dynie dorzucić do cebuli, dodać wodę i gotować dopóki dynia się zacznie rozpadać, zmięknie. Następnie dodać imbir, sól, pieprz i wszystko zblendować. Podawać z grzankami i żółtym serem. Smacznego

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Podejrzewam już w każdym domu choć raz pojawił się ryż zapiekany z jabłkami posypany aromatycznym cynamonem. Składniki: 100g ryżu 300ml mleka 2% szczypta soli 2 średnie jabłka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżki masła 1 łyżka soku z cytryny Sos: 100ml śmietany 18%, 1 małe op. cukru waniliowego 8g 30g cukru pudru Dekoracja: bita śmietana, cynamon Przygotowanie: Mleko zagotować, dodać sól i wsypać ryż. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez ok. 20 minut. Zagotowany ryż przykryć i odstawić na 30 minut.W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na dużych oczkach i przełożyć na patelnię z roztopionym masłem. Dodać cukier, sok z cytryny i prażyć jabłka , aż ich konsystencja będzie zwarta. Następnie wsypać cynamon i wymieszać.Do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć połowę ryżu, na ryż rozłożyć uprażone jabłka, a na jabłka drugą część ryżu.. Całość polać sosem czyli śmietaną dokładnie wymieszaną z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Ryż zapiekać w pie

Napoleonka na herbatnikach

Co tu dużo pisać...napoleonka...po prostu ją uwielbiam dlatego dziś podzielę się z wami przepisem na to cudo:) Kto już robił? Składniki na krem: 1200ml mleka 200g masła szczypta soli1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej 3 budynie śmietankowe 40 sztuk herbatników cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ok. 900ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą masę.Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową i dalej gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż masa dość mocno zgęstnieje. Po ugotowaniu zestawić garnek z palnika, przykryć folią i pozostawić do ostudzenia. Ostudzony budyń miksować przez kilka minut, by go nieco rozbić i by łatwiej łączył się potem z masłem.Miękkie masło utrzeć na biały, puszysty krem i stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu. Blaszk

Sałatka na imprezę

Sałatka idealna na brak czasu:) U mnie wszyscy ją uwielbiają Sałatka najprostsza na świecie Składniki: 1 sałata lodowa Pomidorki koktajlowe Ser mozzarella kulki Olej Ocet Sól, pieprz, bazylia Przygotowanie: Składniki pokroić wg uznania i wymieszać ze sobą, dodać łyżeczkę octu i ok 3 łyżek oliwy z oliwek, doprawić.

Sos do spghetti

Dziś zaprezentuje Wam jeden z moich ulubionych sosów do spaghetti. A Wy macie jakieś inne pomysły na sosy? Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 puszka kukurydzy Oliwki zielone Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski Olej Przecier pomidorowy Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i dorzucić mięso. Do usmażonego mięsa dorzucić pokrojoną paprykę, i kukurydzę, podlać połową szklanki wody o dusić ok 30 min. Po 30 min dodać oliwki i przecier pomidorowy, doprawić. Gotować jeszcze ok 15 min. Smacznego

Naleśniki zapiekane nadziewane szpinakiem i serem feta

Naleśniki uwielbiam w każdej postaci. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam naleśniki zapiekane nadziewane szpinakiem i serem feta, były przepyszne dlatego chciałabym je Wam polecić:) Składniki na ciasto naleśnikowe: 2 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki sól Farsz szpinakowy: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła pieprz mielona gałka muszkatołowa szczypta chili Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto za pomocą miksera złączyć wszystko i usmażyć na patelni cienkie placki. Na osobnej patelni przygotować farsz. Na początku podsmażyć czosnek, w osobnym naczyniu rozmrozić szpinak, dodać do czosnku. Następnie dodać ser feta. Chwilę razem smażyć. Farsz zawinąć w naleśniki, włożyć do naczynia żaroodpornego posypać serem żółtym i włożyć do piekarnika na 10 min w 180 St.

Zupa z czerwonej soczewicy na ostro

U mnie w domu uwielbiamy zupy pod różnymi postaciami. Ostatnio ugotowałam przepyszną  zupę z czerwonej soczewicy na ostro. Ostrości zupie dodała papryczka chili, której nie pożałowałam :) Serdecznie polecam danie. Składniki: 250 g czerwonej soczewicy 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 l bulionu Parę obranych ziemniaków Sól, papryka chili w proszku 2 łyżki majeranku Przygotowanie: Do garnka wlać bulion i zagotować. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z bulionem. Wszystko zagotować i gotować ok 10 minut. Soczewicę przepłukać wodą. Dodać do garnka i wszystko gotować aż soczewica i ziemniaki będą miękkie, w między czasie dorzucić podsmażone cebulę i czosnek. Dodać przecier i przyprawy do garnka pod koniec gotowania. Smacznego

Ciasto jabłkowo- budyniowe

Słodkości, słodkości, ciasta, ciasteczka- kto mógłby się im oprzeć:) Ja na pewno nie!!!:) Uwielbiam piec. Jeśli chodzi o ciasto jabłkowo - budyniowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasto. Polecam. Co Wy na to? Składniki: Ciasto: 23 dag śmietany 10 dag masła lub margaryny 10 dag cukru 40-45 dag mąki pszennej tortowej ½ łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszki manny Masa budyniowa: 950 ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczane 4 łyżki cukru pudry- dodatkowo, do posypania Przygotowanie: Śmietanę, masło oraz cukier miksujemy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej masy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeżeli będzie się ono kleiło ro rąk - podsypujemy je mąką. Dzielimy je na dwie mniej więcej równe części. Blaszkę smarujemy margaryna i lekko oprószamy kaszką manną. Wyklejamy ją połow

Makaron z zielonym pesto i orzechami włoskimi

Potrawa dosłownie 10 minutowa u mnie gości dość często ze względu na chroniczny brak czasu:) Jeżeli nie macie pomysłu i mało czasu to serdecznie polecam. Składniki: makaron (wybierzcie jaki lubicie) 1 słoiczek zielone pesto parę orzechów włoskich 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku Pół łyżki soku z cytryny Bazylia- przyprawa czarny świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Na patelni podsmażyć kurczaka, dodać do niego wyciśniety czosnek, pokruszone orzechy, sok z cytryny. Po osuszeniu, makaron przerzucam do garnka, w którym się gotował. Wsypuje do niego zawartość patelni, posypuje świeżo zmielonym pieprzem. Dodaje zielone pesto z bazylii. Dokładnie mieszam. Danie gotowe.

Sałatka z tuńczykiem

Klasyczna sałatka z tuńczykiem na pewno już nie raz gościła na Waszych stołach. U mnie juz dawno jej nie było, trochę zaczęłam odkurzać sobie w głowie stare przepisy:) Jeśli jeszcze nie robiliści to polecam serdecznie. Składniki: 1 szklanka ryżu 1 mały słoik ogurków korniszony, 1 puszka kukurydzy, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, majonez, pieprz i sól. Przygotowanie: Ryż ugotować, ostudzić. Gdy ryż będzie już zimnywymiesząć go z pozostałymi składnikami, połączyć z pomocą majonezu i doprawić wg. uznania.

Sałatka gyros z ryżem i ananasem

O takiej sałatce gyros na pewno mało kto wcześniej słyszał. Przepis dostałam od jednej z moich grupowiczek. Nigdy wcześniej nie słyszałam o połączeniu ryżu z ananasem, kukurydzą i kurczakiem gyros. Tak czy owak serdecznie polecam, jest genialna! Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 szkl. Ryżu 1 puszka Kukurydzay 1 puszka Ananasa 1 Por Natka pietruszki Majonez Sól, pieprz przyprawa gyros Przygotowanie: Ryż gotujemy. Pierś kurczaka przyprawiamy przyprawą gyros i smażymy na patelni. gdzy wszystkie składniki są gotowe, mieszamy je razem, łączymy za pomocą majonezu i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Smacznego

Makaron penne z brokułem i kurczakiem

Kochani kto nie robił nigdy klasycznego penne z brokułem i kurczakiem? Przecież to nie możliwe!:) Mimo wszystko opublikowałam post z przepisem do tej potrawy. Może istnieje 0,5 % ludzi, którzy jeszcze jej nie próbowali:) Składniki: 1/2 op. Makaronu penne 1 Brokuł 1 Cebula 1 pojedyncza Pierś z kurczaka Śmietanka 30% Serek śmietankowy Sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę podsmażamy aż się zarumieni, następnie dorzucamy do niej pierś z kurczaka i dalej smażymy. W osobnych garnkach gotujemy makaron oraz blanszujemy brokuła(ok 5 min.) Gdzy brokuła jest zblanszowany, dodajemy go do kurczaka, zalewamy śmietanką dodajemy serek śmietankowy almette, przyprawiamy. Makaron możemy podać osobno do sosu, bądź wymieszać go z sosem. Smacznego.

Cukinia nadziewana ryżem i mięsem mielonym

Powiem szczerze to danie jest okrutnie pyszne:) Bardzo lubię robić nadziewane warzywa, ale cukinia nadziewana ryżem i mięsem mielonym z sosem pomidorowym i serem żółtym to totalna pychotka. Polecam :) Składniki: 1 szkl. Ryżu 0,5 kg Mięsa mielonego 6 Pieczarek 1 Cebula 1 Papryka Pomidory z puszki Przecier pomidorowy 4 łyzki ser zółty Wykonanie: Cukinie wydrążyć wzdłuż. Ryż ugotować. Cebulę pokroić i podsmażyć, gdy cebula się zarumieni dodajemy do niej mięso i nadal smażymy. Gdy mieso jest juz gotowe dorzucamy do niego pokrojoną w kostkę paprykę, oraz ugotowany ryż. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki, jeszcze chwilę dusimy. W osobnym garnuszku rozprowadzamy przecier w ok szklance wody(potrzebne na sos). Wydrążone cukinie uzupełniamy farszem, wkładamy do brytwanny, zalewamy sosem i zapiekamy w 190 St przez 45 min. Następnie kładziemy na wierzch plastry sera i jeszcze przez 5 minut zapiekamy.

Rybka po grecku

Rybka po grecku to jak każdy wie standard na święta Bożego Narodzenia, ale u mnie pojawia się niestandardowo jeszcze ze 2 razy w ciągu roku:) u mnie w domu ją uwielbiają, znika z półmiska w mig:) Robicie na święta? Składniki: 2 opakowania płatów rybnych 3 Marchewki 3 Pietruszki 1/2 Selera 1 Por Cebula 3szt Przecier pomidorowy 5 łyżek Sól Pieprz Ziele angielskie Liść laurowy Przygotowanie: Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. W między czasie potargować marchew, pietruszki i seler. Warzywa dorzucić do podsmażonej cebuli dolać wody i dusić ok 20 min do miękkości. Następnie dodać por, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić kolejne 10 min. Rybę posolić i popieprzyć opanierować w mące i jajku, usmażyć. Układać w misce warstwami. Smacznego

Zupa grzybowa

Nic dodać nic ująć po prostu pyszna, aromatyczna pachnąca świeżymi grzybkami zupa grzybowa, która pewnie każdy zna i lubi?! Składniki: Bulion z marchwi, pietruszki, selera, pory, natki pietruszki nać selera. Świerże grzyby Parę suszonych grzybów do smaku Kostka grzybowa i rosołowa Pieprz, ziele angielskie Śmietana do zabielenia makaron Przygotowanie: Gotować aż warzywa zmiękną. Następnie dodać grzyby, przyprawić i nadal gotować ok 20 minut. W osobnym garnku wstawić makaron. Gdy zupa jest gotowa, nalać do miseczek, dodać makaron i zabielić śmietnką.

Syrop z pigwy

Sok z pigwy zawiera ogromną ilość minerałów i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród pierwszych wymienić można m. in. magnez, wapń, potas,  żelazo, miedź i fosfor. Owoce pigwy posiadają znacznie więcej witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu z cytrusami. Zawierają także witaminę A, PP oraz kwas foliowy. Spożywanie soku z pigwy ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W swoim składzie oprócz wspomnianych witamin i minerałów, zawiera substancje czynne takie jak garbniki, pektyny, olejek eteryczny, które to wpływają na wzmocnienie naszego układu odpornościowego. Sok szczególnie polecany jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność jest osłabiona i  łatwo o przeziębienie i grypę. Pigwa korzystnie wpływa także na nasz układ pokarmowy. Oprócz właściwości oczyszczających, jest bardzo pomocna przy występowaniu różnych problemów, takich jak biegunka, wymioty, niestrawność, zgaga, nieżyt

Murzynek z marmoladą

Murzynek z marmolada to bardzo proste w wykonaniu ciasto.Polecam Składniki: jajko 1 sztuka mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki soda oczyszczona 1 czubata łyżeczka cukier 1 szklanka miód 2 łyżki masło 125 g mleko 1 szklanka marmolada 4-5 łyżek np. wieloowocowej kakao 1 i 1/4 łyżki (ciemne) przyprawa korzenna 1/2 łyżeczki cynamon 1 łyżeczka cukier puder Wykonanie: Krok 1 Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód, masło, marmoladę, kakao, cynamon i przyprawę korzenną. Całość mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się nam rozpuszczą i połączą w jednolitą słodką masę. Garnuszek odstawiamy do przestudzenia. Krok 2 Przestudzoną masę wlewamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy szklankę mąki. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy resztę mąki z sodą oczyszczoną, znów dokładnie mieszamy. Krok 3 Dość gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną formy. Krok 4 Ciasto wkładamy do nagrzanego do

Zupa krem paprykowo- pomidorowa

No i jest moja ulubiona...zupa krem paprykowo- pomidorowa, u mnie zawsze podawana z  serem i makaronem. Zupak jest bardzo aromatyczna, ostra w smaku. Serdecznie polecam Składniki: 1 Marchew duża 1 Pietruszka duża Seler kawałek 1-2 papryk 1 Cebula duża 2 duże ząbki czosnku Puszkę pomidorów Koncentrat pomidorowy 3 łyżki Sól, Pieprz, Papryka chili płatki, Papryka słodka wędzona, Liść laurowy, Ziele angielskie Wykonanie: Warzywa ugotować wszystkie razem do miękkości. Cebulę i czosnek podsmażamy i dorzucamy do garnka z górującymi się warzywami. Doprawiamy, dodajemy pomidory, blendujemy i gotowe😀 dodatkowo opcjonalnie makaron bądź bułeczka z masłem czosnkowym.

Sałatka makaronowa z warzywami

Sałatka makaronowa z warzywami to bardzo sycąca, smaczna sałatka. Jeśli chodzi o mnie to w paru awaryjnych sytuacjach zastąpiła obiad. Serdecznie polecam. Macie jakieś inne pomysły na pyszne sałatki? Składniki: 1/2 opakowania Makaron kokardki 1 Papryka czerwona 1 Puszka kukurydzy 1 Brokuł 3 jajka na twardo Parę liści pora Majonez Sól ,pieprz Przygotowanie: Jak to oczywiście do sałatki wszystkie warzywa pokroić, makaron ugotować- ostudzić. Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i przyprawić:)

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech ostatnio upiekłam po raz pierwszy, Wyszło za pierwszym razem. Smakowało wszystkim bardzo i bardzo szybko zniknęło. Polecam Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (raz piekłam ze świeżym raz z mrożonym, ze świeżym jest ładniejszy kolor) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g (niekoniecznie) Krem: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Do nasączenia: 1/4 szklanki zaparzonej herbaty 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: pestki granatu do posypania Prygotowanie: Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć,

Tortellini z grzybami w sosie śmietankowo- pieczarkowym

Następne danie z cyklu obiad w 10 minut:)Polecam serdecznie zabieganym. Składniki: Paczka tortellini z grzybami Parę pieczarek 1 duża cebula Pojedyncza pierś z kurczaka 250 ml śmietanki 30% Sól, Pieprz, inne przyprawy wg. uznania Przygotowanie: Pierś oraz cebulę podsmażyć. W między czasie wstawić tortellini, gotować ok 15 min. Na osobnej patelni podsmażyć pieczarki. Gdy pieczarki się podsmażą, dorzucić je do cebuli i mięsa, zalać 250 ml śmietanki 30 %, dorzucić ugotowany makaron i wszystko razem wymieszać. Doprawić wg. uznania.