Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 28, 2017

Kotleciki mielone z porem w sosie chrzanowym

Ostatnio wypróbowałam po raz pierwszy kotleciki mielone z porem. Są rewelacyjne, delikatne, super pasują do chyba każdego sosu. Ja zrobiłam w sosie chrzanowym. Podaję najczęściej z duszonymi z masełkiem ziemniakami:) Zapraszam po przepis. Składniki: 3 duże pory, 250 g mielonej wieprzowiny ( u mnie była mielona szynka), 90 g bułki tartej, 2 jajka, 250 ml bulionu drobiowego, 2 łyżki oleju, 1 łyżka masła, 4 łyżki chrzanu sól i pieprz. Przygotowanie: Pory przekroić na pół i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pory, a później dusić aż zmiękną. W osobnym garnku rozpuść w 250 ml wody 1 rosołek drobiowy, dorzuć do niego 4 łyżki chrzanu, posolić i dodać pieprzu do smaku. Gotuj ok 10 min. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajka, bułkę tartą, pory, 1 i 1/4 łyżeczki soli i łyżeczkę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i z masy uformować klopsiki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsiki z obu stron na złoto. Wyjąć usmażone klopsiki i wytrzeć