Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 2, 2018

Śledzie pod pierzynką z ogórkiem kiszonym

Przedstawiam Wam kolejną odsłonę śledzi pod pierzynką. Tym razem w towarzystwie ogórków kiszonych. Mam nadzieję, że pomysł na takie śledziki przypadnie Wam do gustu. Zapraszam po przepis:) Składniki: 4 śledzie solone 1 mała cebula 2 ziemniaki 3 – 4 ogórki kiszone 3 jajka majonez, śmietana sól i pierz Przygotowanie: Śledzie moczę w wodzie co najmniej pół godziny. Następnie odsączam. Kroje śledzie na drobne paski. Układam w półmisku na dnie przyprawiam pieprzem. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę układam na śledzie. Następnie daję cienką warstwą majonezu. Ziemniak obieram i gotuje w posolonej wodzie. Wystudzam i tarkuję na cebulę. Ogórki tarkuję na ziemniaki. Jaja gotuję na twardo. Wystudzam, obieram ze skorupki, oddzielam białko od żółtka i kolejno ścieram na tarce, najpierw białko na górę żółtko. Doprawiam solą i pieprzem. Można przykryć koleją warstwą majonezu wymieszanego ze śmietaną 18%, jeśli lubicie sałatki z majonezem. Gotowe !