Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 3, 2017

Chleb żytnio - pszenno razowy

Dziś postanowiłam upiec swój chlebek, wyszedł na prawdę fajny, smaczny, z chrupiącą skórką. Uwielbiam taki świeży jeszcze ciepły chlebek z masełkiem:) Zapraszam po przepis Składniki: 350 g mąki pszennej razowej 150 g mąki żytniej razowej ok. 450-500 ml letniej wody 25-30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Rozdrabniamy drożdże i rozpuszczamy w szklance letniej wody z cukrem i łyżką mąki żytniej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dodajemy drożdże, miód i resztę wody, dokładnie wyrabiamy do suchych składników, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wstawiamy keksówkę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, a po 10-15 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy chleb.