Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 17, 2017

Chleb pszenno- razowy

Dziś zaprezentuję mój następny wypiek, chleb pszenno- razowy. Jest to chleb, którego nie trzeba wyrabiać, wystarczy go wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jak już wiecie uwielbiam piec własne pieczywo i mogę powiedzieć, że ten jest na prawdę przepyszny. Zapraszam po przepis:) Składniki: 350g mąki pszennej 150g mąki żytniej razowej (typ 2000) 0,5l letniej wody 1 łyżeczka suchych drożdży 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Przesiej do miski oba rodzaje mąk, sól i drożdże. Wymieszaj, dodaj wodę i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na ok 2 godziny aż podwoi swoją objętość i powstanie dużo pęcherzyków powietrza. Przełóż ciasto do formy. Zawiń w folią spożywczą i zostaw na 30 minut aby ciasto jeszcze podrosło. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wstaw do niego fornę z chlebem. Potrząśnij formą aby rozprowadzić równomiernie ciasto. Piecz w formie 30 minut, a następnie 20-30 minut wyjmij z formy i piecz na kratce.