Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lutego 1, 2018

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuszki uwielbiają i dorośli i dzieci. Bardzo szybko znikają z talerza. Są pulchne, delikatne. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno, posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Serdecznie polecam ten przepis:) Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki drobnego cukru jajko 1,5 szklanki mleka ciepłego 3-4 jabłka Przygotowanie: Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego:)