Racuszki uwielbiają i dorośli i dzieci. Bardzo szybko znikają z talerza. Są pulchne, delikatne. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno, posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Serdecznie polecam ten przepis:)
Składniki:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki drobnego cukru
jajko
1,5 szklanki mleka ciepłego
3-4 jabłka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać.
Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem.
Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min.
Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać.
Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać.
Odstawić na 15-20 min.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego:)
Składniki:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki drobnego cukru
jajko
1,5 szklanki mleka ciepłego
3-4 jabłka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać.
Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem.
Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min.
Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać.
Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać.
Odstawić na 15-20 min.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego:)
Komentarze