Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 8, 2018

Babka grejpfrutowa

Dziś zaprezentuję Wam mój kolejny eksperyment czyli babkę grejpfrutową. Zapytacie pewnie dlaczego grejpfrutowa? bardzo prosta przyczyna. W koszyczku z owocami były tylko czerwona grejpfruty, zbliżał się weekend i ogromna ochota na ciasto:) Zapraszam po przepis:) Składniki: 1 szklanka cukru 2 łyżki świeżo otartej skórki z czerwonego grejpfruta 3 łyżki soku wyciśniętego z czerwonego grejpfruta 2 duże jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki mleka Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wsypujemy cukier i ścieramy skórkę. Skórkę wcieramy w cukier za pomocą palców, tak aby cały cukier nabrał aromatu. Dodajemy dwa jajka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz sok z grejpfruta. Mieszamy. W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę, sól i proszek. Do szklanki wlewamy śmieta