Dziś zaprezentuję Wam mój kolejny eksperyment czyli babkę grejpfrutową. Zapytacie pewnie dlaczego grejpfrutowa? bardzo prosta przyczyna. W koszyczku z owocami były tylko czerwona grejpfruty, zbliżał się weekend i ogromna ochota na ciasto:) Zapraszam po przepis:)
Składniki:
1 szklanka cukru
2 łyżki świeżo otartej skórki z czerwonego grejpfruta
3 łyżki soku wyciśniętego z czerwonego grejpfruta
2 duże jajka
1/3 szklanki rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypujemy cukier i ścieramy skórkę. Skórkę wcieramy w cukier za pomocą palców, tak aby cały cukier nabrał aromatu.
Dodajemy dwa jajka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz sok z grejpfruta. Mieszamy.
W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę, sól i proszek.
Do szklanki wlewamy śmietanę i dodajemy do niej mleko – także mieszamy.
Do masy jajecznej dodajemy zawartość miski z mąką, a następnie masę śmietanową.
Dokładnie mieszamy, aby ciasto było jednolite.
Przekładamy do keksówki i pieczemy przez 45 minut lub 35 minut– najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka.
Składniki:
1 szklanka cukru
2 łyżki świeżo otartej skórki z czerwonego grejpfruta
3 łyżki soku wyciśniętego z czerwonego grejpfruta
2 duże jajka
1/3 szklanki rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypujemy cukier i ścieramy skórkę. Skórkę wcieramy w cukier za pomocą palców, tak aby cały cukier nabrał aromatu.
Dodajemy dwa jajka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz sok z grejpfruta. Mieszamy.
W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę, sól i proszek.
Do szklanki wlewamy śmietanę i dodajemy do niej mleko – także mieszamy.
Do masy jajecznej dodajemy zawartość miski z mąką, a następnie masę śmietanową.
Dokładnie mieszamy, aby ciasto było jednolite.
Przekładamy do keksówki i pieczemy przez 45 minut lub 35 minut– najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka.
Komentarze