Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lutego 19, 2018

Zupa porowa z mięsem mielonym i makaronikiem ryżowym

Dziś na bloga wskakuje jedna z moich ulubionych zup, czyli zupa porowa. Zupa ta jest bardzo pożywna i syta, zastąpi spokojnie również drugie danie. Zapraszam po przepis:) Składniki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1,5 l bulionu warzywnego 1 duży por 2 szalotki szklanka makaroniku ryżowago oliwa 2 serki topione śmietankowe 1/2 szklanki śmietanki 30 % świeżo mielony pieprz do smaku świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku sól świeże zioła, oregano, listki tymianku Przygotowanie: Mięso podsmażyć na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem. Na tej samej patelni, na 2 - 3 łyżkach oliwy podsmażyć mieszając pokrojony por i posiekane szalotki, dorzucić mięso, podlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i dusić dalej ok 10 minut. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dorzucić makaron, serki i dolać śmietanę, gotować ok. 30 minut. Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i gałka muszkatołową - szczypta wystarczy, dodać oregano i tymianek do smaku. Smacznego:)