Dziś na bloga wskakuje jedna z moich ulubionych zup, czyli zupa porowa. Zupa ta jest bardzo pożywna i syta, zastąpi spokojnie również drugie danie. Zapraszam po przepis:)
Składniki:
30 dag mielonego mięsa wieprzowego
1,5 l bulionu warzywnego
1 duży por
2 szalotki
szklanka makaroniku ryżowago
oliwa
2 serki topione śmietankowe
1/2 szklanki śmietanki 30 %
świeżo mielony pieprz do smaku
świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
sól
świeże zioła, oregano, listki tymianku
Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem.
Na tej samej patelni, na 2 - 3 łyżkach oliwy podsmażyć mieszając pokrojony por i posiekane szalotki, dorzucić mięso, podlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i dusić dalej ok 10 minut.
Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dorzucić makaron, serki i dolać śmietanę, gotować ok. 30 minut.
Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i gałka muszkatołową - szczypta wystarczy, dodać oregano i tymianek do smaku.
Smacznego:)
Składniki:
30 dag mielonego mięsa wieprzowego
1,5 l bulionu warzywnego
1 duży por
2 szalotki
szklanka makaroniku ryżowago
oliwa
2 serki topione śmietankowe
1/2 szklanki śmietanki 30 %
świeżo mielony pieprz do smaku
świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
sól
świeże zioła, oregano, listki tymianku
Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem.
Na tej samej patelni, na 2 - 3 łyżkach oliwy podsmażyć mieszając pokrojony por i posiekane szalotki, dorzucić mięso, podlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i dusić dalej ok 10 minut.
Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dorzucić makaron, serki i dolać śmietanę, gotować ok. 30 minut.
Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i gałka muszkatołową - szczypta wystarczy, dodać oregano i tymianek do smaku.
Smacznego:)
Komentarze