Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 30, 2018

Chrupiące bagietki

Kolejny wypiek pieczywa zakończony powodzeniem. Te bagietki są rewelacyjne. Przepis choć samej wymyślony nie zawiódł. Polecam ten przepis jeśli chcecie upiec pyszna, chrupiące i mięciutkie bagietki pszenne:) Składniki: 400 g mąki pszennej 200 ml wody ciepłej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Do miski wrzucam mąkę, wsypuję cukier i sól. W mące robię dziurę, wkruszam do niej drożdże i zalewam ciepłą wodą. Czekam aż drożdże ruszą. Zagniatam na gładkie ciasto. Formuję kulę, wkładam do miski. Odstawiam pod przykryciem na 2 godziny, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wyjmuję z miski i wyrabiam chwilę. Formuję bagietki (ja zazwyczaj robię 2, ale można jedną). Rozpłaszczam ciasto na długi i dosyć wąski prostokątny pas. Odstawiam do wyrastania na 30 minut. Po tym czasie nacinam, smaruję z wierzchu jajkiem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 220°C na 30 minut. Smacznego:)