Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 4, 2018

Chleb pszenny

Tym razem nie bułeczki a chleb pszenny. Skorzystałam z przepisu Karoliny jednej z moich grupowiczek na Facebooku. Chlebek wyszedł idealny, mięciutki z chrupiącą skórką. Serdecznie polecam ten przepis. Składniki: 0,5 kg dowolnej mąki pszennej 1,5 dag świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy z solą. Następnie wlewamy drożdże i mieszamy łyżką. Ciasto zagniatamy dolewając wody tak aby nie było rzadkie ale też nie twarde. Ostawiamy i przykrywamy ściereczką na ok. godzinę. Potem ciasto chwilkę wyrabiamy żeby je odgazować i wykładamy do keksówki posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Znowu na ok. godzinę odstawiamy do zrównania się z blachą. Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni ustawienie góra-dół, wkładamy chleb aby jeszcze podrusł na ok. 15 minut. Następnie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Pieczemy ok 1 godz aż chleb po os