Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 20, 2017

Bułeczki mleczne- pychotka

U mnie w domu uwielbiamy piec i zajadać bułeczki mleczne. Tym razem skorzystałam z przepisu Joanny Lendzion. Joasiu bułeczki wyszły znakomita, delikatne i zniknęły z blachy jeszcze ciepłe:) Zapraszam po przepis:) Składniki: pół kg mąki pszennej ok.300 ml mleka drożdże instant 1,5 paczuszki 60 g masła 1/4 szkl.cukru 2 żółtka mały cukier waniliowy 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko,wrzucamy masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła, wsypujemy cukry, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże i sól, wszystko mieszamy łyżką, wlewamy letnie, ale nie gorące mleko, wrzucamy żółtka i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką formujemy wałek, który kroimy na 10-11 pasków, z każdego paska formujemy w ręka