Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lutego 23, 2018

Chleb z naczynia żaroodpornego

Kochani osiągnęłam kolejną umiejętność w wypiekach własnego pieczywa. Pierwszy raz spróbowałam upiec chleb w naczyniu żaroodpornym. Sami oceńcie co z tego wyszło oglądając zdjęcia. Wrzucam Wam również przepis jakiego użyłam do tego chlebka:) Składniki: 300 g mąki pszennej zwykłej 300 g mąki orkiszowej 100 g mąki żytniej razowej 450 ml ciepłej wody 40 g drożdży świerzych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru garść ziaren słonecznika garść ziaren dyni Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać. Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą. Dodać resztę składników i wyrobić. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny boche