Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marca 17, 2018

Chleb pszenno- żytni

Dziś zaprezentuję mój następny wypiek, chleb pszenno- razowy. Jak już wiecie uwielbiam piec własne pieczywo i mogę powiedzieć, że ten jest na prawdę przepyszny. Zapraszam po przepis:) Składniki: 350g mąki pszennej 150g mąki żytniej razowej (typ 2000) 0,5l letniej wody 25 g drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Przesiej do miski oba rodzaje mąk, sól zrób po środku dziurę i dodaj drożdże, drożdże posyp cukrem i zalej wodą. poczekaj aż drożdże zaczną pracować. Dodaj resztę wody i wyrób ciasto. Ciasto odstaw na ok 2 godziny aż podwoi swoją objętość i powstanie dużo pęcherzyków powietrza. Przełóż ciasto do formy. Zawiń w folią spożywczą i zostaw na 30 minut aby ciasto jeszcze podrosło. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wstaw do niego formę z chlebem. Piecz w formie 30 minut, a następnie 20-30 minut wyjmij z formy i piecz na kratce. Smacznego:)