Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marca 2, 2018

Puszyste racuszki z jabłkami

Dziś w drodze z pracy naszła mnie ogromna ochota na słodki obiad. Pierwsze co mi przyszło to racuszki z jabłkami. Bardzo lubię racuszki wg. tego przepisu, są puszyste a jednak bez drożdży, delikatne i idealnie smakują z cukrem pudrem. Podane proporcje to porcja dla 3 osób. Zapraszam po przepis:) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 3 łyżki cukru 1 duże jabłko Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki. Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki. Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe. Smaczneg