Przejdź do głównej zawartości

Puszyste racuszki z jabłkami

Dziś w drodze z pracy naszła mnie ogromna ochota na słodki obiad. Pierwsze co mi przyszło to racuszki z jabłkami. Bardzo lubię racuszki wg. tego przepisu, są puszyste a jednak bez drożdży, delikatne i idealnie smakują z cukrem pudrem. Podane proporcje to porcja dla 3 osób. Zapraszam po przepis:)


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
3 łyżki cukru
1 duże jabłko

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek.
Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki.
Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko.
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki.
Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe.

Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb z naczynia żaroodpornego

Kochani osiągnęłam kolejną umiejętność w wypiekach własnego pieczywa. Pierwszy raz spróbowałam upiec chleb w naczyniu żaroodpornym. Sami oceńcie co z tego wyszło oglądając zdjęcia. Wrzucam Wam również przepis jakiego użyłam do tego chlebka:)


Składniki:

300 g mąki pszennej zwykłej
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki żytniej razowej
450 ml ciepłej wody
40 g drożdży świerzych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
garść ziaren słonecznika
garść ziaren dyni

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać.
Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać resztę składników i wyrobić.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć do pos…

Naleśniki budyniowe

Jak szybki i pyszny obiad to naleśniki budyniowe:)Uwielbiam je. Idealnie smakują w połączeniu z różnymi smakami dżemów czy powideł. Można podawać je również z twarogiem czy bitą śmietaną. Są obłędnie pyszne i bardzo delikatne. Zapraszam po przepis:)


Składniki:

2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia naleśników
500 ml mleka
1 opakowania budyniu waniliowego
150 g mąki pszennej


Przygotowanie:

Jajka zmiksować z mlekiem, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli.
Następnie wsypać proszek budyniowy oraz mąkę pszenną.
Wszystko zmiksować do połączenia się składników tak aby ciasto naleśnikowe miało dość rzadką konsystencję.
Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju.
Wlać na patelnię porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni i smażyć z bu stron na złoty kolor.

Chleb pszenny

Tym razem nie bułeczki a chleb pszenny. Skorzystałam z przepisu Karoliny jednej z moich grupowiczek na Facebooku. Chlebek wyszedł
idealny, mięciutki z chrupiącą skórką. Serdecznie polecam ten przepis.


Składniki:

0,5 kg dowolnej mąki pszennej
1,5 dag świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki ciepłej wody


Przygotowanie:


W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier.
Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy z solą.
Następnie wlewamy drożdże i mieszamy łyżką.
Ciasto zagniatamy dolewając wody tak aby nie było rzadkie ale też nie twarde.
Ostawiamy i przykrywamy ściereczką na ok. godzinę.
Potem ciasto chwilkę wyrabiamy żeby je odgazować i wykładamy do keksówki posmarowanej olejem i obsypanej mąką.
Znowu na ok. godzinę odstawiamy do zrównania się z blachą.
Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni ustawienie góra-dół, wkładamy chleb aby jeszcze podrusł na ok. 15 minut.
Następnie nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Pieczemy ok 1 godz aż chleb po ostukaniu wyda pusty…