Dziś w drodze z pracy naszła mnie ogromna ochota na słodki obiad. Pierwsze co mi przyszło to racuszki z jabłkami. Bardzo lubię racuszki wg. tego przepisu, są puszyste a jednak bez drożdży, delikatne i idealnie smakują z cukrem pudrem. Podane proporcje to porcja dla 3 osób. Zapraszam po przepis:)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
3 łyżki cukru
1 duże jabłko
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek.
Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki.
Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko.
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki.
Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe.
Smacznego:)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
3 łyżki cukru
1 duże jabłko
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek.
Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki.
Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko.
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki.
Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe.
Smacznego:)
Komentarze