Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lutego 27, 2018

Chleb pszenny- mleczny

Ten chlebek wyszedł rewelacyjnie, jest bardzo długo świeży, wygląda i smakuje jak chleb tostowy. Zapraszam po przepis:) Składniki: 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru ok. 3,5 szklanki ciepłego mleka 800 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Do dużej miski przesiać mąkę i rozczyn z drożdży. Zacząć mieszać drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól i powoli dodawać letnie mleko, wyrabiać ręcznie przez około 10 -15 minut. do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji. Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, nie może być twarde. Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Foremkę keksową (22 cm) wyścielic papierem lub posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto uformować w wałek i włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wierzch chleba posmarować mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 35 - 40 minut, na złoty kolor. Smac