Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 30, 2017

Śledzik pod pierzynką z buraczkami

Śledzikowa propozycja na sylwestra:) a że rybka lubi pływać to Wasi gości będą na pewno zafascynowani tą potrawą i zjedzą z chęcią. Zapraszam po przepis:) Składniki: 5-6 filetów śledziowych, 4 ogórki kiszone, 3 ugotowane ziemniaki, 3 ugotowane buraczki, 1 duża cebula, majonez, 4 jajka, pieprz, szczypiorek Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok 30 min. Następnie kroimy je w paski i układamy na dnie miski. Smarujemy je warstwą majonezu i posypujemy pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, układamy ją jako kolejną warstwę. Ogórki tarkujemy i układamy na cebuli. Ugotowane ziemniaki studzimy i tarkujemy. Układamy je na ogórkach. Całość ponownie smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem. Buraki gotujemy, po wystudzeniu ścieramy je na grubych oczkach tarki. Odciskamy nadmiar soku powstałego podczas ścierania i układamy w misce. Kolejno smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy startymi na drobnych oczkach tarki białkami. Na