Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 23, 2017

Kruche pierniczki korzenno-czekoladowe

Grudzień to czas kiedy mamy szczególną ochotę na ciasteczka korzenne czy pierniczki. Te ciasteczka możemy upiec w ostatniej chwili przed świętami ponieważ nie trzeba czekać aż zmiękną. Ciasteczka te robiłam po raz pierwszy i wyszły rewelacyjne, kruche nie za słodkie z wyraźnym smakiem przypraw i kakao. Serdecznie polecam przepis:) Składniki: 240 g mąki pszennej, 125 g miękkiego masła, 125 g drobnego cukru, 1 jajko, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, przyprawy do piernika 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 łyzki soku z pomarańczy szczypta soli, Przygotowanie: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, sól wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym, sokiem z pomarańczy. Dodać rozmącone jajko i ucieraj jeszcze minutę. Połączyć składniki suche i mokre wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Przykryte w misce ciasto schłodzić w lodówce god