Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lutego 6, 2018

Kajzerki

Jak już wiecie uwielbiam domowe pieczywko. W tym poście zaprezentuję Wam bułeczki kajzerki. Bardzo długo utrzymują świeżość. Zapraszam po przepis:) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej szklanka wody szklanki letniej wody 1 ½ łyżeczki drożdży lub 20g świeżych 1 ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki masła Przygotowanie: Zaczyn z drożdży przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie. Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ścier