Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 15, 2018

Kartoflanka

Po raz pierwszy zrobiłam kartoflankę, chyba zostanie moją ulubioną zupą. W smaku przypomina mi troszkę żurek, z tym że nie jest kwaśna. Bardzo prosta w wykonaniu. Skorzystałam z przepisu z bloga Pobite Gary Barbary:) Polecam przepis:) Składniki: wędzone kości na wywar 30 dag dobrej jakości kiełbasy najlepiej wędzonej typu myśliwska pęczek włoszczyzny 4-5 dużych ziemniaków 2 cebule liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka masła sól pieprz majeranek śmietana do zabielenia Przygotowanie: Wędzone kości zalewamy wodą, dodajemy liście i ziele angielskie, zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i kiełbasę dokładamy do cebuli, przesmażamy. Kości wyciągamy z wody. Warzywa z kiełbasą z patelni dokładamy do wywaru. Gotujemy przez ok. 15-20 minut. Wyjmujemy trochę ziemniaków. Miksujemy przy użyciu blendera ze