Po raz pierwszy zrobiłam kartoflankę, chyba zostanie moją ulubioną zupą. W smaku przypomina mi troszkę żurek, z tym że nie jest kwaśna. Bardzo prosta w wykonaniu. Skorzystałam z przepisu z bloga Pobite Gary Barbary:) Polecam przepis:)
Składniki:
wędzone kości na wywar
30 dag dobrej jakości kiełbasy najlepiej wędzonej typu myśliwska
pęczek włoszczyzny
4-5 dużych ziemniaków
2 cebule
liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka masła
sól
pieprz
majeranek
śmietana do zabielenia
Przygotowanie:
Wędzone kości zalewamy wodą, dodajemy liście i ziele angielskie, zagotowujemy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.
Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę.
Kiełbasę kroimy w plasterki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa i kiełbasę dokładamy do cebuli, przesmażamy.
Kości wyciągamy z wody.
Warzywa z kiełbasą z patelni dokładamy do wywaru.
Gotujemy przez ok. 15-20 minut.
Wyjmujemy trochę ziemniaków. Miksujemy przy użyciu blendera ze śmietaną.
Dodajemy do kartoflanki.
Zabielamy śmietaną.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Smacznego:)
Link do pierwotnego przepisu: https://pobitegarybarbary.blogspot.com/2017/12/kartoflanka.html
Składniki:
wędzone kości na wywar
30 dag dobrej jakości kiełbasy najlepiej wędzonej typu myśliwska
pęczek włoszczyzny
4-5 dużych ziemniaków
2 cebule
liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka masła
sól
pieprz
majeranek
śmietana do zabielenia
Przygotowanie:
Wędzone kości zalewamy wodą, dodajemy liście i ziele angielskie, zagotowujemy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.
Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę.
Kiełbasę kroimy w plasterki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa i kiełbasę dokładamy do cebuli, przesmażamy.
Kości wyciągamy z wody.
Warzywa z kiełbasą z patelni dokładamy do wywaru.
Gotujemy przez ok. 15-20 minut.
Wyjmujemy trochę ziemniaków. Miksujemy przy użyciu blendera ze śmietaną.
Dodajemy do kartoflanki.
Zabielamy śmietaną.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Smacznego:)
Link do pierwotnego przepisu: https://pobitegarybarbary.blogspot.com/2017/12/kartoflanka.html
Komentarze