Przejdź do głównej zawartości

Hovĕzi gulaš – Czeski gulasz wołowy na piwie

Ten gulasz to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Zawsze gdy jadę na wycieczkę do Czech zajadam się nim popijając ciemne piwko:) Niebo w gębie. Po powrocie z tegorocznego urlopu z Czech postanowiłam po raz pierwszy odtworzyć ten gulasz w mojej kuchni. Szczerze mówiąc było już bardzo nie daleko od oryginału:) Niestety zabrakło również knedlików, ale zrobiłam do niego placki z cukinii, smakowało równie dobrze.

Zapraszam po przepis i życzę Wam smacznego:)


Składniki:

500–600 g wołowiny
2 cebule
szczypta cukru
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju, masła lub smalcu
2–3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
8 ziarenek czarnego pieprzu
pół butelki jasnego piwa
2 kromki chleba razowego
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminku
pół łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
8 ziarenek czarnego pieprzu


Przygotowanie:

Wołowinę kroimy w kostkę. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając.
Następnie wrzucamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę oraz szczyptę cukru, podsmażamy.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zalewamy połową szklanki piwa.
Dusimy na małym ogniu mniej więcej 2 godz.
W trakcie duszenia podlewamy bulionem warzywnym.
Następnie dodajemy sól, kminek, słodką i ostrą paprykę, majeranek, pokruszony chleb i pozostałe piwo.
Ponownie dusimy do czasu rozpadnięcia się chleba i miękkości mięsa.
Warto zrobić gulasz dzień przed podaniem, ponieważ przez noc składniki się przegryzą i gulasz będzie idealny w smaku.

Komentarze

Justyna pisze…
Ja również go uwielbiam, a wersja z cukiniowymi placuszkami bardzo mnie zachęca :D

Popularne posty z tego bloga

Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami

Święta, święta i po świętach, ale mamy jeszcze sylwestra i uważam że to danie pasuje na niego idealnie. Na Wigilijny stół robiłam te przepyszne, lekko pikantne śledzie. Rozeszły się jak tak zwane świeże bułeczki:)Mogę je spokojnie polecić również jako dodatek na stół do sylwestrowej imprezki:) Zapraszam po przepis. Składniki: 5 płatów śledziowych 2 łyżki musztardy francuskiej pół papryczka chilli bez nasion 200 g suszonych pomidorów wraz z oliwą 1 cebula ok 2-3 łyżki octu balcamicznego świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy cebulę posiekaną w piórka, musztardę, pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą, chilli pokrojoną w cieniutkie plasterki, ocet, świeżo mielony pieprz. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, żeby się przegryzły wszystkie smaki. Smacznego:)

Syrop Imbirowo- miodowy z kurkumą eliksir zdrowia

Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop? Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciał