Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 1, 2017

Zupa z porów

Dziś zajadaliśmy przepyszną, aromatyczną zupę z porów. Gotowałam ją pierwszy raz i na prawdę polecam. Wszystkim bardzo smakowała. Przepis jest bardzo prosty. Zapraszam Składniki: 3 pory (tylko białe i jasnozielone części) 2 cebule średniej wielkości 2 długie kabanosy 4 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła 2 łyżki oleju szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony czarny pieprz garść drobno posiekanej natki pietruszki, koperku Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kostkę. Pory umyj dokładnie, przekrój na pół i pokrój na cienkie plastry. Obraną cebulą pokrój na cienkie piórka. Kabanosy pokrój. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę, kabanosy lekko posól i smaż na średnim ogniu często mieszając. Kiedy zacznie się szklić, dodaj pory i smaż przez 3-4 minuty nie zapominając o częstym mieszaniu. Wlej bulion, gotuj przez 5 minut. Dodaj ziemniaki, gotuj do ich miękkości. Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką