Dziś zajadaliśmy przepyszną, aromatyczną zupę z porów. Gotowałam ją pierwszy raz i na prawdę polecam. Wszystkim bardzo smakowała. Przepis jest bardzo prosty. Zapraszam
Składniki:
3 pory (tylko białe i jasnozielone części)
2 cebule średniej wielkości
2 długie kabanosy
4 średnie ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki, koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kostkę.
Pory umyj dokładnie, przekrój na pół i pokrój na cienkie plastry.
Obraną cebulą pokrój na cienkie piórka.
Kabanosy pokrój.
W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę, kabanosy lekko posól i smaż na średnim ogniu często mieszając. Kiedy zacznie się szklić, dodaj pory i smaż przez 3-4 minuty nie zapominając o częstym mieszaniu.
Wlej bulion, gotuj przez 5 minut.
Dodaj ziemniaki, gotuj do ich miękkości.
Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką.
Dodaj natkę pietruszki, koperek i wymieszaj.
Składniki:
3 pory (tylko białe i jasnozielone części)
2 cebule średniej wielkości
2 długie kabanosy
4 średnie ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki, koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kostkę.
Pory umyj dokładnie, przekrój na pół i pokrój na cienkie plastry.
Obraną cebulą pokrój na cienkie piórka.
Kabanosy pokrój.
W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę, kabanosy lekko posól i smaż na średnim ogniu często mieszając. Kiedy zacznie się szklić, dodaj pory i smaż przez 3-4 minuty nie zapominając o częstym mieszaniu.
Wlej bulion, gotuj przez 5 minut.
Dodaj ziemniaki, gotuj do ich miękkości.
Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką.
Dodaj natkę pietruszki, koperek i wymieszaj.
Komentarze