Grudzień to czas kiedy mamy szczególną ochotę na ciasteczka korzenne czy pierniczki. Te ciasteczka możemy upiec w ostatniej chwili przed świętami ponieważ nie trzeba czekać aż zmiękną. Ciasteczka te robiłam po raz pierwszy i wyszły rewelacyjne, kruche nie za słodkie z wyraźnym smakiem przypraw i kakao. Serdecznie polecam przepis:)
Składniki:
240 g mąki pszennej,
125 g miękkiego masła,
125 g drobnego cukru,
1 jajko,
2 łyżki kakao,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, przyprawy do piernika
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 łyzki soku z pomarańczy
szczypta soli,
Przygotowanie:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, sól wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym, sokiem z pomarańczy. Dodać rozmącone jajko i ucieraj jeszcze minutę.
Połączyć składniki suche i mokre wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
Przykryte w misce ciasto schłodzić w lodówce godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Z ciasta uformować ciasteczka za pomocą foremek, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec 15-20 minut.
Składniki:
240 g mąki pszennej,
125 g miękkiego masła,
125 g drobnego cukru,
1 jajko,
2 łyżki kakao,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, przyprawy do piernika
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 łyzki soku z pomarańczy
szczypta soli,
Przygotowanie:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, sól wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym, sokiem z pomarańczy. Dodać rozmącone jajko i ucieraj jeszcze minutę.
Połączyć składniki suche i mokre wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
Przykryte w misce ciasto schłodzić w lodówce godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Z ciasta uformować ciasteczka za pomocą foremek, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec 15-20 minut.
Komentarze