Dziś zaprezentuję mój następny wypiek, chleb pszenno- razowy. Jest to chleb, którego nie trzeba wyrabiać, wystarczy go wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jak już wiecie uwielbiam piec własne pieczywo i mogę powiedzieć, że ten jest na prawdę przepyszny.
Zapraszam po przepis:)
Składniki:
350g mąki pszennej
150g mąki żytniej razowej (typ 2000)
0,5l letniej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Przesiej do miski oba rodzaje mąk, sól i drożdże. Wymieszaj, dodaj wodę i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na ok 2 godziny aż podwoi swoją objętość i powstanie dużo pęcherzyków powietrza.
Przełóż ciasto do formy. Zawiń w folią spożywczą i zostaw na 30 minut aby ciasto jeszcze podrosło.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wstaw do niego fornę z chlebem.
Potrząśnij formą aby rozprowadzić równomiernie ciasto.
Piecz w formie 30 minut, a następnie 20-30 minut wyjmij z formy i piecz na kratce.
Zapraszam po przepis:)
Składniki:
350g mąki pszennej
150g mąki żytniej razowej (typ 2000)
0,5l letniej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Przesiej do miski oba rodzaje mąk, sól i drożdże. Wymieszaj, dodaj wodę i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na ok 2 godziny aż podwoi swoją objętość i powstanie dużo pęcherzyków powietrza.
Przełóż ciasto do formy. Zawiń w folią spożywczą i zostaw na 30 minut aby ciasto jeszcze podrosło.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wstaw do niego fornę z chlebem.
Potrząśnij formą aby rozprowadzić równomiernie ciasto.
Piecz w formie 30 minut, a następnie 20-30 minut wyjmij z formy i piecz na kratce.
Komentarze