U mnie w domu uwielbiamy zupy pod różnymi postaciami. Ostatnio ugotowałam przepyszną
zupę z czerwonej soczewicy na ostro. Ostrości zupie dodała papryczka chili, której nie pożałowałam :) Serdecznie polecam danie.
Składniki:
250 g czerwonej soczewicy
2 cebule
2 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 l bulionu
Parę obranych ziemniaków
Sól, papryka chili w proszku
2 łyżki majeranku
Przygotowanie:
Do garnka wlać bulion i zagotować. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z bulionem. Wszystko zagotować i gotować ok 10 minut. Soczewicę przepłukać wodą. Dodać do garnka i wszystko gotować aż soczewica i ziemniaki będą miękkie, w między czasie dorzucić podsmażone cebulę i czosnek. Dodać przecier i przyprawy do garnka pod koniec gotowania.
Smacznego
zupę z czerwonej soczewicy na ostro. Ostrości zupie dodała papryczka chili, której nie pożałowałam :) Serdecznie polecam danie.
Składniki:
250 g czerwonej soczewicy
2 cebule
2 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 l bulionu
Parę obranych ziemniaków
Sól, papryka chili w proszku
2 łyżki majeranku
Przygotowanie:
Do garnka wlać bulion i zagotować. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z bulionem. Wszystko zagotować i gotować ok 10 minut. Soczewicę przepłukać wodą. Dodać do garnka i wszystko gotować aż soczewica i ziemniaki będą miękkie, w między czasie dorzucić podsmażone cebulę i czosnek. Dodać przecier i przyprawy do garnka pod koniec gotowania.
Smacznego
Komentarze