Co tu dużo pisać...napoleonka...po prostu ją uwielbiam dlatego dziś podzielę się z wami przepisem na to cudo:)
Kto już robił?
Składniki na krem:
1200ml mleka
200g masła
szczypta soli1
szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej 3 budynie śmietankowe
40 sztuk herbatników
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ok. 900ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą masę.Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową i dalej gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż masa dość mocno zgęstnieje. Po ugotowaniu zestawić garnek z palnika, przykryć folią i pozostawić do ostudzenia. Ostudzony budyń miksować przez kilka minut, by go nieco rozbić i by łatwiej łączył się potem z masłem.Miękkie masło utrzeć na biały, puszysty krem i stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników, a na nią wyłożyć masę budyniową, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kto już robił?
Składniki na krem:
1200ml mleka
200g masła
szczypta soli1
szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej 3 budynie śmietankowe
40 sztuk herbatników
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ok. 900ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą masę.Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową i dalej gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż masa dość mocno zgęstnieje. Po ugotowaniu zestawić garnek z palnika, przykryć folią i pozostawić do ostudzenia. Ostudzony budyń miksować przez kilka minut, by go nieco rozbić i by łatwiej łączył się potem z masłem.Miękkie masło utrzeć na biały, puszysty krem i stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników, a na nią wyłożyć masę budyniową, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze