Jeżyny czyli ciemnopurpurowe owoce - dostarczają mnóstwo potasu, dlatego są szczególnie polecane osobom z podwyższonym ciśnieniem tętniczym oraz z chorobami serca. Wysoka zawartość żelaza jest szczególnie korzystna dla osób cierpiących na anemię, dzieci, kobiet ciężarnych, karmiących, wegetarian. Jeżyny są także źródłem wapnia, który pozytywnie wpływa na stan kośćca, prawidłowego przewodzenia bodźców w mózgu i sercu. Zawartość witaminy C ma duże znaczenie w tworzeniu sił obronnych organizmu, co powinno zostać docenione zwłaszcza teraz, kiedy zaczyna się chłodna i deszczowa jesień. Ponadto kwas askorbinowy wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza zawartego w jeżynach. Jeżyny wśród innych owoców wyróżniają się sporą zawartością kwasu elagowego, substancji bioaktywnej wspierającej układ odpornościowy, oraz zwalczającej wolne rodniki, będące prekursorami komórek nowotworowych. Właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne mają również antocyjany (naturalne barwniki), których w jeżynach można znaleźć pod dostatkiem.
Do wykonania konfitury z jeżyn
Potrzebujemy:
3 kg jeżyn
1,5 kg cukru
Żelatynę 3 łyżeczki
Owoce zasypać cukrem- pół kg cukru na kg owoców. Odstawić na ok. 2 godziny by owoce puściły sok.
Żelatynę zalać 5 łyżkami wody i poczekać aż napęcznieje. Gdy już napęcznieje podgrzewać by się rozpuściła.
Jeżyny wstawić na mały gaz, gotować aż się rozgotują, następnie dodać do nich żelatynę i gotować aż zgęstnieje.
Gęsta, gorącą konfiturę przekładać łyżką do słoiczka. Słoik mocno zakręcić i położyć do góry dnem na ok 30 min, aby nakrętki złapały.
Smacznego
Do wykonania konfitury z jeżyn
Potrzebujemy:
3 kg jeżyn
1,5 kg cukru
Żelatynę 3 łyżeczki
Owoce zasypać cukrem- pół kg cukru na kg owoców. Odstawić na ok. 2 godziny by owoce puściły sok.
Żelatynę zalać 5 łyżkami wody i poczekać aż napęcznieje. Gdy już napęcznieje podgrzewać by się rozpuściła.
Jeżyny wstawić na mały gaz, gotować aż się rozgotują, następnie dodać do nich żelatynę i gotować aż zgęstnieje.
Gęsta, gorącą konfiturę przekładać łyżką do słoiczka. Słoik mocno zakręcić i położyć do góry dnem na ok 30 min, aby nakrętki złapały.
Smacznego
Komentarze