Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z jeżyn

Jeżyny czyli ciemnopurpurowe owoce - dostarczają mnóstwo potasu, dlatego są szczególnie polecane osobom z podwyższonym ciśnieniem tętniczym oraz z chorobami serca. Wysoka zawartość żelaza jest szczególnie korzystna dla osób cierpiących na anemię, dzieci, kobiet ciężarnych, karmiących, wegetarian. Jeżyny są także źródłem wapnia, który pozytywnie wpływa na stan kośćca, prawidłowego przewodzenia bodźców w mózgu i sercu. Zawartość witaminy C ma duże znaczenie w tworzeniu sił obronnych organizmu, co powinno zostać docenione zwłaszcza teraz, kiedy zaczyna się chłodna i deszczowa jesień. Ponadto kwas askorbinowy wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza zawartego w jeżynach. Jeżyny wśród innych owoców wyróżniają się sporą zawartością kwasu elagowego, substancji bioaktywnej wspierającej układ odpornościowy, oraz zwalczającej wolne rodniki, będące prekursorami komórek nowotworowych. Właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne mają również antocyjany (naturalne barwniki), których w jeżynach można znaleźć pod dostatkiem.

Do wykonania konfitury z jeżyn
Potrzebujemy:
3 kg jeżyn
1,5 kg cukru
Żelatynę 3 łyżeczki
Owoce zasypać cukrem- pół kg cukru na kg owoców. Odstawić na ok. 2 godziny by owoce puściły sok.
Żelatynę zalać 5 łyżkami wody i poczekać aż napęcznieje. Gdy już napęcznieje podgrzewać by się rozpuściła.
Jeżyny wstawić na mały gaz, gotować aż się rozgotują, następnie dodać do nich żelatynę i gotować aż zgęstnieje.
Gęsta, gorącą konfiturę przekładać łyżką do słoiczka. Słoik mocno zakręcić i położyć do góry dnem na ok 30 min, aby nakrętki złapały.
Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hovĕzi gulaš – Czeski gulasz wołowy na piwie

Ten gulasz to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Zawsze gdy jadę na wycieczkę do Czech zajadam się nim popijając ciemne piwko:) Niebo w gębie. Po powrocie z tegorocznego urlopu z Czech postanowiłam po raz pierwszy odtworzyć ten gulasz w mojej kuchni. Szczerze mówiąc było już bardzo nie daleko od oryginału:) Niestety zabrakło również knedlików, ale zrobiłam do niego placki z cukinii, smakowało równie dobrze. Zapraszam po przepis i życzę Wam smacznego:) Składniki: 500–600 g wołowiny 2 cebule szczypta cukru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju, masła lub smalcu 2–3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu pół butelki jasnego piwa 2 kromki chleba razowego pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 8 ziarenek czarnego pieprzu Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając. Następ

Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami

Święta, święta i po świętach, ale mamy jeszcze sylwestra i uważam że to danie pasuje na niego idealnie. Na Wigilijny stół robiłam te przepyszne, lekko pikantne śledzie. Rozeszły się jak tak zwane świeże bułeczki:)Mogę je spokojnie polecić również jako dodatek na stół do sylwestrowej imprezki:) Zapraszam po przepis. Składniki: 5 płatów śledziowych 2 łyżki musztardy francuskiej pół papryczka chilli bez nasion 200 g suszonych pomidorów wraz z oliwą 1 cebula ok 2-3 łyżki octu balcamicznego świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy cebulę posiekaną w piórka, musztardę, pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą, chilli pokrojoną w cieniutkie plasterki, ocet, świeżo mielony pieprz. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, żeby się przegryzły wszystkie smaki. Smacznego:)

Syrop Imbirowo- miodowy z kurkumą eliksir zdrowia

Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop? Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciał