Podejrzewam już w każdym domu choć raz pojawił się ryż zapiekany z jabłkami posypany aromatycznym cynamonem.
Składniki:
100g ryżu
300ml mleka 2%
szczypta soli
2 średnie jabłka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
Sos:
100ml śmietany 18%, 1 małe op. cukru waniliowego 8g
30g cukru pudru
Dekoracja: bita śmietana, cynamon
Przygotowanie:
Mleko zagotować, dodać sól i wsypać ryż. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez ok. 20 minut. Zagotowany ryż przykryć i odstawić na 30 minut.W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na dużych oczkach i przełożyć na patelnię z roztopionym masłem. Dodać cukier, sok z cytryny i prażyć jabłka , aż ich konsystencja będzie zwarta. Następnie wsypać cynamon i wymieszać.Do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć połowę ryżu, na ryż rozłożyć uprażone jabłka, a na jabłka drugą część ryżu.. Całość polać sosem czyli śmietaną dokładnie wymieszaną z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Ryż zapiekać w piekarniku nagrzanym do 195-205 st.C przez ok. 25-30 minut.
Składniki:
100g ryżu
300ml mleka 2%
szczypta soli
2 średnie jabłka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
Sos:
100ml śmietany 18%, 1 małe op. cukru waniliowego 8g
30g cukru pudru
Dekoracja: bita śmietana, cynamon
Przygotowanie:
Mleko zagotować, dodać sól i wsypać ryż. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez ok. 20 minut. Zagotowany ryż przykryć i odstawić na 30 minut.W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na dużych oczkach i przełożyć na patelnię z roztopionym masłem. Dodać cukier, sok z cytryny i prażyć jabłka , aż ich konsystencja będzie zwarta. Następnie wsypać cynamon i wymieszać.Do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć połowę ryżu, na ryż rozłożyć uprażone jabłka, a na jabłka drugą część ryżu.. Całość polać sosem czyli śmietaną dokładnie wymieszaną z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Ryż zapiekać w piekarniku nagrzanym do 195-205 st.C przez ok. 25-30 minut.
Komentarze