Murzynek z marmolada to bardzo proste w wykonaniu ciasto.Polecam
Składniki:
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
soda oczyszczona 1 czubata łyżeczka
cukier 1 szklanka
miód 2 łyżki
masło 125 g
mleko 1 szklanka
marmolada 4-5 łyżek np. wieloowocowej
kakao 1 i 1/4 łyżki (ciemne)
przyprawa korzenna 1/2 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
cukier puder
Wykonanie:
Krok 1
Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód, masło, marmoladę, kakao, cynamon i przyprawę korzenną. Całość mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się nam rozpuszczą i połączą w jednolitą słodką masę. Garnuszek odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2
Przestudzoną masę wlewamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy szklankę mąki. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy resztę mąki z sodą oczyszczoną, znów dokładnie mieszamy.
Krok 3
Dość gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną formy.
Krok 4
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Murzynka pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Krok 5
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Przechowywać pod przykryciem
Składniki:
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
soda oczyszczona 1 czubata łyżeczka
cukier 1 szklanka
miód 2 łyżki
masło 125 g
mleko 1 szklanka
marmolada 4-5 łyżek np. wieloowocowej
kakao 1 i 1/4 łyżki (ciemne)
przyprawa korzenna 1/2 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
cukier puder
Wykonanie:
Krok 1
Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód, masło, marmoladę, kakao, cynamon i przyprawę korzenną. Całość mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się nam rozpuszczą i połączą w jednolitą słodką masę. Garnuszek odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2
Przestudzoną masę wlewamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy szklankę mąki. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy resztę mąki z sodą oczyszczoną, znów dokładnie mieszamy.
Krok 3
Dość gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną formy.
Krok 4
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Murzynka pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Krok 5
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Przechowywać pod przykryciem
Komentarze