Dziś przygotowałam zupę którą uwielbiam czyli zupę z brukselki z jajkiem i szczypiorkiem. Zupa ta jest bardzo dobra i lekkostrawna. Bardzo szybko się ja przygotowuje- wystarczy ok 20 minut i zupa gotowa.
Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam:)
Składniki:
70 dag brukselki
1 duża cebula
łyżka masła
800 ml bulionu
200 ml śmietanki 30%
2 jajka na twardo
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
szczypiorek
Przygotowanie:
Cebulę kroimy dosyć grubo, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy. Gdy nabierze lekko złotego koloru, zalewamy bulionem, wrzucamy brukselkę i gotujemy ok. 15 minut. Wlewamy do zupy śmietankę, przyprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością gałki, doprowadzamy do zagotowania.
Zupę podajemy z pokrojonymi jajkami, posypaną szczypiorkiem.
Parę słów o brukselce.
Wspiera układ odpornościowy dziecka. Poza tym brukselka wykazuje działanie antynowotworowe i może wzmagać płodność. Brukselka powinna się znaleźć także w diecie kobiet planujących dziecko i już będących w ciąży, jednak już niekoniecznie osób odchudzających się.
Wartości odżywcze brukselki surowej/gotowanej (w 100 g)
Wartość energetyczna - 43/36 kcal
Białko ogółem - 3.38/2.55 g
Tłuszcz - 0.30/0.50 g
Węglowodany - 8.95/7.10 g (w tym cukry proste 2.20/1.74)
Błonnik - 3.8/2.6 g
Witaminy
Witamina C – 85/62 mg
Tiamina – 0.139/0.107 mg
Ryboflawina – 0.090/0.080 mg
Niacyna - 0.745/0.607 mg
Witamina B6 - 0.219/0.178 mg
Kwas foliowy - 61/60 µg
Witamina A – 754/775 IU
Witamina E – 0.88/0.43 mg
Witamina K - 177/140.3 µg
Minerały
Wapń – 42/36 mg
Żelazo - 1.40/1.20 mg
Magnez - 23/20 mg
Fosfor - 69/56 mg
Potas - 389/317 mg
Sód – 25/21 mg
Cynk - 0.42/0.33 mg
Jeśli pomysł na szybko i bardzo smaczną zupę z brukselki Wam się spodobał zapraszam do subskrypcji mojego bloga i komentowania posta.
Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam:)
Składniki:
70 dag brukselki
1 duża cebula
łyżka masła
800 ml bulionu
200 ml śmietanki 30%
2 jajka na twardo
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
szczypiorek
Przygotowanie:
Cebulę kroimy dosyć grubo, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy. Gdy nabierze lekko złotego koloru, zalewamy bulionem, wrzucamy brukselkę i gotujemy ok. 15 minut. Wlewamy do zupy śmietankę, przyprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością gałki, doprowadzamy do zagotowania.
Zupę podajemy z pokrojonymi jajkami, posypaną szczypiorkiem.
Parę słów o brukselce.
Wspiera układ odpornościowy dziecka. Poza tym brukselka wykazuje działanie antynowotworowe i może wzmagać płodność. Brukselka powinna się znaleźć także w diecie kobiet planujących dziecko i już będących w ciąży, jednak już niekoniecznie osób odchudzających się.
Wartości odżywcze brukselki surowej/gotowanej (w 100 g)
Wartość energetyczna - 43/36 kcal
Białko ogółem - 3.38/2.55 g
Tłuszcz - 0.30/0.50 g
Węglowodany - 8.95/7.10 g (w tym cukry proste 2.20/1.74)
Błonnik - 3.8/2.6 g
Witaminy
Witamina C – 85/62 mg
Tiamina – 0.139/0.107 mg
Ryboflawina – 0.090/0.080 mg
Niacyna - 0.745/0.607 mg
Witamina B6 - 0.219/0.178 mg
Kwas foliowy - 61/60 µg
Witamina A – 754/775 IU
Witamina E – 0.88/0.43 mg
Witamina K - 177/140.3 µg
Minerały
Wapń – 42/36 mg
Żelazo - 1.40/1.20 mg
Magnez - 23/20 mg
Fosfor - 69/56 mg
Potas - 389/317 mg
Sód – 25/21 mg
Cynk - 0.42/0.33 mg
Jeśli pomysł na szybko i bardzo smaczną zupę z brukselki Wam się spodobał zapraszam do subskrypcji mojego bloga i komentowania posta.
Komentarze