Przejdź do głównej zawartości

Zupa z brukselki

Dziś przygotowałam zupę którą uwielbiam czyli zupę z brukselki z jajkiem i szczypiorkiem. Zupa ta jest bardzo dobra i lekkostrawna. Bardzo szybko się ja przygotowuje- wystarczy ok 20 minut i zupa gotowa.
Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam:)

Składniki:
70 dag brukselki
1 duża cebula
łyżka masła
800 ml bulionu
200 ml śmietanki 30%
2 jajka na twardo
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
szczypiorek

Przygotowanie:
Cebulę kroimy dosyć grubo, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy. Gdy nabierze lekko złotego koloru, zalewamy bulionem, wrzucamy brukselkę i gotujemy ok. 15 minut. Wlewamy do zupy śmietankę, przyprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością gałki, doprowadzamy do zagotowania.
Zupę podajemy z pokrojonymi jajkami, posypaną szczypiorkiem.

Parę słów o brukselce.

Wspiera układ odpornościowy dziecka. Poza tym brukselka wykazuje działanie antynowotworowe i może wzmagać płodność. Brukselka powinna się znaleźć także w diecie kobiet planujących dziecko i już będących w ciąży, jednak już niekoniecznie osób odchudzających się.

Wartości odżywcze brukselki surowej/gotowanej (w 100 g)
Wartość energetyczna - 43/36 kcal
Białko ogółem - 3.38/2.55 g
Tłuszcz - 0.30/0.50 g
Węglowodany - 8.95/7.10 g (w tym cukry proste 2.20/1.74)
Błonnik - 3.8/2.6 g

Witaminy
Witamina C – 85/62 mg
Tiamina – 0.139/0.107 mg
Ryboflawina – 0.090/0.080 mg
Niacyna - 0.745/0.607 mg
Witamina B6  - 0.219/0.178 mg
Kwas foliowy -  61/60 µg
Witamina A – 754/775 IU
Witamina E – 0.88/0.43 mg
Witamina K - 177/140.3 µg

Minerały
Wapń – 42/36 mg
Żelazo - 1.40/1.20 mg
Magnez - 23/20 mg
Fosfor - 69/56 mg
Potas - 389/317 mg
Sód – 25/21 mg
Cynk - 0.42/0.33 mg

Jeśli pomysł na szybko i bardzo smaczną zupę z brukselki Wam się spodobał zapraszam do subskrypcji mojego bloga i komentowania posta.

Komentarze

Ja osobiście brukselkę lubię, ale moi domownicy już mniej, dlatego na moim stole pojawia się dość rzadko.
Pichceniomania pisze…
Najlepszy czas na pyszności z brukselki. U mnie też króluje obecnie w bardzo różnej postaci. Ciekawa, a prosta zupa.

Popularne posty z tego bloga

Hovĕzi gulaš – Czeski gulasz wołowy na piwie

Ten gulasz to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Zawsze gdy jadę na wycieczkę do Czech zajadam się nim popijając ciemne piwko:) Niebo w gębie. Po powrocie z tegorocznego urlopu z Czech postanowiłam po raz pierwszy odtworzyć ten gulasz w mojej kuchni. Szczerze mówiąc było już bardzo nie daleko od oryginału:) Niestety zabrakło również knedlików, ale zrobiłam do niego placki z cukinii, smakowało równie dobrze. Zapraszam po przepis i życzę Wam smacznego:) Składniki: 500–600 g wołowiny 2 cebule szczypta cukru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju, masła lub smalcu 2–3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu pół butelki jasnego piwa 2 kromki chleba razowego pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 8 ziarenek czarnego pieprzu Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając. Następ

Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami

Święta, święta i po świętach, ale mamy jeszcze sylwestra i uważam że to danie pasuje na niego idealnie. Na Wigilijny stół robiłam te przepyszne, lekko pikantne śledzie. Rozeszły się jak tak zwane świeże bułeczki:)Mogę je spokojnie polecić również jako dodatek na stół do sylwestrowej imprezki:) Zapraszam po przepis. Składniki: 5 płatów śledziowych 2 łyżki musztardy francuskiej pół papryczka chilli bez nasion 200 g suszonych pomidorów wraz z oliwą 1 cebula ok 2-3 łyżki octu balcamicznego świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy cebulę posiekaną w piórka, musztardę, pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą, chilli pokrojoną w cieniutkie plasterki, ocet, świeżo mielony pieprz. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, żeby się przegryzły wszystkie smaki. Smacznego:)

Syrop Imbirowo- miodowy z kurkumą eliksir zdrowia

Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop? Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciał