Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop?
Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją.
Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciała u małych dzieci, lepszą regenerację organizmu po ciężkim dniu pracy. Działa on także dodatnio na przewód pokarmowy, oddechowy, krwionośny i jest świetnym środkiem odżywczym dla serca.
Cytryna: to owoc, który zawiera flawonoidy, substancje zawierające właściwości przeciwutleniające. Pomaga zapobiegać cukrzycy, zaparciom, wysokiemu ciśnieniu krwi, gorączce, niestrawności i wielu innym problemom, jak również poprawia skórę, włosy i zęby.
Kurkuma: działa ochronnie na wątrobę, a także może obniżać poziom frakcji LDL cholesterolu. Hamuje rozwój wrzodów żołądka poprzez zmniejszanie wydzielania soku żołądkowego. Właściwości przeciwzapalne kurkumy mogą być wykorzystane również jako profilaktyka przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi, a także grzybiczymi. Ponadto kurkuma wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym, gdzie stanowi składnik wielu leków stosowanych w stanach zapalnych miąższu wątroby i dróg żółciowych, a także przy uszkodzeniu i niewydolności tego narządu. Kurkuma na stawy- działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne kurkumy powszechnie wykorzystywane jest w łagodzeniu dolegliwości bólowych stanów zapalnych stawów.
No i wszystko jasne:) ten syrop to istny eliksir zdrowia.
Zapraszam po przepis:
Składniki:
ok 2 łyżki startego korzenia imbiru
2 łyżki kurkumy
1 l wody
3 łyżki miodu
sok z dużej cytryny
2 szczypty pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Imbir zetrzeć na tarce. wrzucić go do garnka i dodać kurkumę- zalać wodą i zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Gotowy wywar lekko przestudzić, przelać przez sitko by odcedzić imbir, następnie dodać do niego miód, następnie cytrynę i pieprz.
Tak przygotowany syrop należy przelać do słoiczka, przestudzić i wstawić do lodówki. Ze względu na to, że jest to świeży syrop- poza lodówką wytrzymuje ok 3 dni. Należy go pić 3 razy dziennie po 1 łyżce.
Przekonałam Was? Z
robicie taki syrop u siebie w domu?
Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją.
Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciała u małych dzieci, lepszą regenerację organizmu po ciężkim dniu pracy. Działa on także dodatnio na przewód pokarmowy, oddechowy, krwionośny i jest świetnym środkiem odżywczym dla serca.
Cytryna: to owoc, który zawiera flawonoidy, substancje zawierające właściwości przeciwutleniające. Pomaga zapobiegać cukrzycy, zaparciom, wysokiemu ciśnieniu krwi, gorączce, niestrawności i wielu innym problemom, jak również poprawia skórę, włosy i zęby.
Kurkuma: działa ochronnie na wątrobę, a także może obniżać poziom frakcji LDL cholesterolu. Hamuje rozwój wrzodów żołądka poprzez zmniejszanie wydzielania soku żołądkowego. Właściwości przeciwzapalne kurkumy mogą być wykorzystane również jako profilaktyka przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi, a także grzybiczymi. Ponadto kurkuma wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym, gdzie stanowi składnik wielu leków stosowanych w stanach zapalnych miąższu wątroby i dróg żółciowych, a także przy uszkodzeniu i niewydolności tego narządu. Kurkuma na stawy- działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne kurkumy powszechnie wykorzystywane jest w łagodzeniu dolegliwości bólowych stanów zapalnych stawów.
No i wszystko jasne:) ten syrop to istny eliksir zdrowia.
Zapraszam po przepis:
Składniki:
ok 2 łyżki startego korzenia imbiru
2 łyżki kurkumy
1 l wody
3 łyżki miodu
sok z dużej cytryny
2 szczypty pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Imbir zetrzeć na tarce. wrzucić go do garnka i dodać kurkumę- zalać wodą i zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Gotowy wywar lekko przestudzić, przelać przez sitko by odcedzić imbir, następnie dodać do niego miód, następnie cytrynę i pieprz.
Tak przygotowany syrop należy przelać do słoiczka, przestudzić i wstawić do lodówki. Ze względu na to, że jest to świeży syrop- poza lodówką wytrzymuje ok 3 dni. Należy go pić 3 razy dziennie po 1 łyżce.
Przekonałam Was? Z
robicie taki syrop u siebie w domu?
Komentarze