Przejdź do głównej zawartości

Syrop Imbirowo- miodowy z kurkumą eliksir zdrowia

Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop?
Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją.

Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciała u małych dzieci, lepszą regenerację organizmu po ciężkim dniu pracy. Działa on także dodatnio na przewód pokarmowy, oddechowy, krwionośny i jest świetnym środkiem odżywczym dla serca.

Cytryna: to owoc, który zawiera flawonoidy, substancje zawierające właściwości przeciwutleniające. Pomaga zapobiegać cukrzycy, zaparciom, wysokiemu ciśnieniu krwi, gorączce, niestrawności i wielu innym problemom, jak również poprawia skórę, włosy i zęby.

Kurkuma: działa ochronnie na wątrobę, a także może obniżać poziom frakcji LDL cholesterolu. Hamuje rozwój wrzodów żołądka poprzez zmniejszanie wydzielania soku żołądkowego. Właściwości przeciwzapalne kurkumy mogą być wykorzystane również jako profilaktyka przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi, a także grzybiczymi. Ponadto kurkuma wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym, gdzie stanowi składnik wielu leków stosowanych w stanach zapalnych miąższu wątroby i dróg żółciowych, a także przy uszkodzeniu i niewydolności tego narządu. Kurkuma na stawy- działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne kurkumy powszechnie wykorzystywane jest w łagodzeniu dolegliwości bólowych stanów zapalnych stawów.

No i wszystko jasne:) ten syrop to istny eliksir zdrowia.
Zapraszam po przepis:

Składniki:
ok 2 łyżki startego korzenia imbiru
2 łyżki kurkumy
1 l wody
3 łyżki miodu
sok z dużej cytryny
2 szczypty pieprzu czarnego

Przygotowanie:
Imbir zetrzeć na tarce. wrzucić go do garnka i dodać kurkumę- zalać wodą i zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Gotowy wywar lekko przestudzić, przelać przez sitko by odcedzić imbir, następnie dodać do niego miód, następnie cytrynę i pieprz.
Tak przygotowany syrop należy przelać do słoiczka, przestudzić i wstawić do lodówki. Ze względu na to, że jest to świeży syrop- poza lodówką wytrzymuje ok 3 dni. Należy go pić 3 razy dziennie po 1 łyżce.
Przekonałam Was? Z
robicie taki syrop u siebie w domu?

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hovĕzi gulaš – Czeski gulasz wołowy na piwie

Ten gulasz to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Zawsze gdy jadę na wycieczkę do Czech zajadam się nim popijając ciemne piwko:) Niebo w gębie. Po powrocie z tegorocznego urlopu z Czech postanowiłam po raz pierwszy odtworzyć ten gulasz w mojej kuchni. Szczerze mówiąc było już bardzo nie daleko od oryginału:) Niestety zabrakło również knedlików, ale zrobiłam do niego placki z cukinii, smakowało równie dobrze. Zapraszam po przepis i życzę Wam smacznego:) Składniki: 500–600 g wołowiny 2 cebule szczypta cukru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju, masła lub smalcu 2–3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu pół butelki jasnego piwa 2 kromki chleba razowego pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 8 ziarenek czarnego pieprzu Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając. Następ

Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami

Święta, święta i po świętach, ale mamy jeszcze sylwestra i uważam że to danie pasuje na niego idealnie. Na Wigilijny stół robiłam te przepyszne, lekko pikantne śledzie. Rozeszły się jak tak zwane świeże bułeczki:)Mogę je spokojnie polecić również jako dodatek na stół do sylwestrowej imprezki:) Zapraszam po przepis. Składniki: 5 płatów śledziowych 2 łyżki musztardy francuskiej pół papryczka chilli bez nasion 200 g suszonych pomidorów wraz z oliwą 1 cebula ok 2-3 łyżki octu balcamicznego świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy cebulę posiekaną w piórka, musztardę, pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą, chilli pokrojoną w cieniutkie plasterki, ocet, świeżo mielony pieprz. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, żeby się przegryzły wszystkie smaki. Smacznego:)