Dziś zaprezentuje Wam nieprzyzwoicie pyszną babkę pomarańczową z dodatkiem kurkumy. Idealna do kawki czy herbatki, znika w mig:)
Kurkuma pomaga troszkę pomarańczom w nadaniu babeczce kolorku. Od razu muszę się przyznać, że dodanie kurkumy to już była moja inwencja twórcza:) Przejdę może lepiej do rzeczy, czyli do podania przepisu:)
Składniki:
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maślanki
4 jajka
100 g masła
2 szklanki mąki
szczypta soli
pół łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
Wycisnąć sok z pomarańczy. Zetrzeć skórkę z wyszorowanej pomarańczy. Do startej pomarańczy wsypać cukier i rozetrzeć, aż cukier zrobi się pomarańczowy, następnie wlać sok i wymieszać.
W jednej misce umieścić jajka, roztopione masło, maślankę.
W drugiej mąkę z proszkiem i solą.
Za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać mokre składniki, dodając pomarańcze z cukrem.
Wsypać wymieszaną mąkę i połączyć.
Wlać do formy na babkę.
Piec w temperaturze 180*C przez około 50 min.
Jeśli mamy ochotę można babeczkę polać lukrem lub np. polewą czekoladową wg. uznania. Ja nie polewam niczym, ponieważ u mnie nikt nie lubi lukrów i polew.
Smacznego
Jeżeli przepis Wam się spodobał komentujcie
Kurkuma pomaga troszkę pomarańczom w nadaniu babeczce kolorku. Od razu muszę się przyznać, że dodanie kurkumy to już była moja inwencja twórcza:) Przejdę może lepiej do rzeczy, czyli do podania przepisu:)
Składniki:
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maślanki
4 jajka
100 g masła
2 szklanki mąki
szczypta soli
pół łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
Wycisnąć sok z pomarańczy. Zetrzeć skórkę z wyszorowanej pomarańczy. Do startej pomarańczy wsypać cukier i rozetrzeć, aż cukier zrobi się pomarańczowy, następnie wlać sok i wymieszać.
W jednej misce umieścić jajka, roztopione masło, maślankę.
W drugiej mąkę z proszkiem i solą.
Za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać mokre składniki, dodając pomarańcze z cukrem.
Wsypać wymieszaną mąkę i połączyć.
Wlać do formy na babkę.
Piec w temperaturze 180*C przez około 50 min.
Jeśli mamy ochotę można babeczkę polać lukrem lub np. polewą czekoladową wg. uznania. Ja nie polewam niczym, ponieważ u mnie nikt nie lubi lukrów i polew.
Smacznego
Jeżeli przepis Wam się spodobał komentujcie
Komentarze