Dziś poczęstuję Was przepisem na pyszne, proste w wykonaniu ciasto czekoladowe, które zawsze, każdemu wychodzi. Do ciasta zazwyczaj dodaję owoce, które mi się pierwsze rzucą w rękę w kuchni. Dziś był to ananas. Zapraszam po przepis:)
Składniki:
80 g masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
2 jajka
150 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Keksówkę nasmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
W rondelku umieścić pokrojone masło, dodać do niego kakao, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać.
W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto, dodać owoce i jeszcze raz wymieszać.
Wyłożyć je do keksówki, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i studzić przez ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na paterę.
Składniki:
80 g masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
2 jajka
150 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Keksówkę nasmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
W rondelku umieścić pokrojone masło, dodać do niego kakao, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać.
W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto, dodać owoce i jeszcze raz wymieszać.
Wyłożyć je do keksówki, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i studzić przez ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na paterę.
Komentarze