Ten chlebek wyszedł rewelacyjnie, jest bardzo długo świeży, wygląda i smakuje jak chleb tostowy. Zapraszam po przepis:)
Składniki:
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
ok. 3,5 szklanki ciepłego mleka
800 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiać mąkę i rozczyn z drożdży.
Zacząć mieszać drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką.
Dodać sól i powoli dodawać letnie mleko, wyrabiać ręcznie przez około 10 -15 minut. do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji.
Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, nie może być twarde.
Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Foremkę keksową (22 cm) wyścielic papierem lub posmarować olejem.
Wyrośnięte ciasto uformować w wałek i włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wierzch chleba posmarować mlekiem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 35 - 40 minut, na złoty kolor.
Smacznego:)
Składniki:
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
ok. 3,5 szklanki ciepłego mleka
800 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiać mąkę i rozczyn z drożdży.
Zacząć mieszać drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką.
Dodać sól i powoli dodawać letnie mleko, wyrabiać ręcznie przez około 10 -15 minut. do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji.
Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, nie może być twarde.
Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Foremkę keksową (22 cm) wyścielic papierem lub posmarować olejem.
Wyrośnięte ciasto uformować w wałek i włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wierzch chleba posmarować mlekiem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 35 - 40 minut, na złoty kolor.
Smacznego:)
Komentarze