Po raz kolejny zaprezentuję Wam mój własny, domowy, przepyszny, chrupiący wypiek. Tym razem będzie to chleb z 3 rodzajów mąk. Mam nadzieję, że przepis Was zaciekawi i go wypróbujecie:) Zatem zapraszam po przepis:)
Składniki:
300 g mąki pszennej zwykłej
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki pszennej razowej
450 ml ciepłej wody
40 g drożdży świerzych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
garść ziaren słonecznika
garść ziaren dyni
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać.
Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać resztę składników i wyrobić.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.
Piekarnik rozgrzać do 150ºC i piec bochenek przez 15 minut.
Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 40 minut.
Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.
Studzić na kratce.
Smacznego :-)
Składniki:
300 g mąki pszennej zwykłej
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki pszennej razowej
450 ml ciepłej wody
40 g drożdży świerzych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
garść ziaren słonecznika
garść ziaren dyni
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać.
Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać resztę składników i wyrobić.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.
Piekarnik rozgrzać do 150ºC i piec bochenek przez 15 minut.
Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 40 minut.
Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.
Studzić na kratce.
Smacznego :-)
Komentarze