Nie macie pomysłu ani czasu na obiad? Polecam serdecznie to szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne danie. Czas wykonania to właściwie tylko czas potrzebny na ugotowanie się ryżu. Zapraszam po przepis:)
Składniki:
Ryz do risotto 1 szklanka
1 papryka czerwona
1 mała cukinia
2 cebule
50 g masła
1/2 I bulionu z kurczaka
puszka kukurydzy
puszka mrożonego groszku
sól i pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Warzywa umyć i pokroić.
Masło roztopić i dodać do niego wszystkie przyprawy, dorzucić ryż, wymieszać z masłem i pozostawić na 30 min.
Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i mieszając obsmażyć na roztopionym maśle na złoty kolor.
Do cebuli dodać ryż i warzywa, podsmażyć razem, stopniowo dodać bulion i zagotować.
Dusić pod przykryciem do miękkości.
Dodać kukurydzę i groszek, dusić jeszcze 5 minut.
Smacznego:)
Składniki:
Ryz do risotto 1 szklanka
1 papryka czerwona
1 mała cukinia
2 cebule
50 g masła
1/2 I bulionu z kurczaka
puszka kukurydzy
puszka mrożonego groszku
sól i pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Warzywa umyć i pokroić.
Masło roztopić i dodać do niego wszystkie przyprawy, dorzucić ryż, wymieszać z masłem i pozostawić na 30 min.
Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i mieszając obsmażyć na roztopionym maśle na złoty kolor.
Do cebuli dodać ryż i warzywa, podsmażyć razem, stopniowo dodać bulion i zagotować.
Dusić pod przykryciem do miękkości.
Dodać kukurydzę i groszek, dusić jeszcze 5 minut.
Smacznego:)
Komentarze