Słodkości, słodkości, ciasta, ciasteczka- kto mógłby się im oprzeć:) Ja na pewno nie!!!:)
Uwielbiam piec. Jeśli chodzi o ciasto jabłkowo - budyniowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasto. Polecam.
Co Wy na to?
Składniki:
Ciasto:
23 dag śmietany
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
40-45 dag mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszki manny
Masa budyniowa:
950 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczane
4 łyżki cukru pudry- dodatkowo, do posypania
Przygotowanie:
Śmietanę, masło oraz cukier miksujemy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej masy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeżeli będzie się ono kleiło ro rąk - podsypujemy je mąką. Dzielimy je na dwie mniej więcej równe części. Blaszkę smarujemy margaryna i lekko oprószamy kaszką manną. Wyklejamy ją połową przygotowanego ciasta, tak aby trochę pozostało bokach, a jabłka nie miały bezpośredniego kontaktu z metalem. Obrane jabłka ścieramy na tarce i doprawiamy cynamonem (cynamon w laskach należy najpierw zmielić, ma on za to intensywniejszy aromat) do smaku, ewentualnie słodzimy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Jabłka kładziemy równomiernie na cieście, którym wykleiliśmy blaszkę. Z wierzchu posypujemy kaszką manną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut, najlepiej na najniższej półce. W czasie gdy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy budyń. W tym celu szklankę mleka odstawiamy, a resztę zagotowujemy. W zimnym rozprowadzamy budynie, mąkę oraz cukier. Gdy mleko zagotuje się, cienkim strumieniem wlewamy pozostałe mleko z budyniami. Tak przygotowany budyń rozsmarowujemy na warstwie jabłkowej. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta i przykrywamy nią budyń. Brzegi mniej więcej sklejamy z ciastem na dole, tak aby budyń nie wyciekał. Pieczemy jeszcze 30 minut
Uwielbiam piec. Jeśli chodzi o ciasto jabłkowo - budyniowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasto. Polecam.
Co Wy na to?
Składniki:
Ciasto:
23 dag śmietany
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
40-45 dag mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszki manny
Masa budyniowa:
950 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczane
4 łyżki cukru pudry- dodatkowo, do posypania
Przygotowanie:
Śmietanę, masło oraz cukier miksujemy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej masy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeżeli będzie się ono kleiło ro rąk - podsypujemy je mąką. Dzielimy je na dwie mniej więcej równe części. Blaszkę smarujemy margaryna i lekko oprószamy kaszką manną. Wyklejamy ją połową przygotowanego ciasta, tak aby trochę pozostało bokach, a jabłka nie miały bezpośredniego kontaktu z metalem. Obrane jabłka ścieramy na tarce i doprawiamy cynamonem (cynamon w laskach należy najpierw zmielić, ma on za to intensywniejszy aromat) do smaku, ewentualnie słodzimy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Jabłka kładziemy równomiernie na cieście, którym wykleiliśmy blaszkę. Z wierzchu posypujemy kaszką manną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut, najlepiej na najniższej półce. W czasie gdy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy budyń. W tym celu szklankę mleka odstawiamy, a resztę zagotowujemy. W zimnym rozprowadzamy budynie, mąkę oraz cukier. Gdy mleko zagotuje się, cienkim strumieniem wlewamy pozostałe mleko z budyniami. Tak przygotowany budyń rozsmarowujemy na warstwie jabłkowej. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta i przykrywamy nią budyń. Brzegi mniej więcej sklejamy z ciastem na dole, tak aby budyń nie wyciekał. Pieczemy jeszcze 30 minut
Komentarze