Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jabłkowo- budyniowe

Słodkości, słodkości, ciasta, ciasteczka- kto mógłby się im oprzeć:) Ja na pewno nie!!!:)
Uwielbiam piec. Jeśli chodzi o ciasto jabłkowo - budyniowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasto. Polecam.
Co Wy na to?

Składniki:
Ciasto:
23 dag śmietany
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
40-45 dag mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszki manny

Masa budyniowa:
950 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczane
4 łyżki cukru pudry- dodatkowo, do posypania

Przygotowanie:
Śmietanę, masło oraz cukier miksujemy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej masy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeżeli będzie się ono kleiło ro rąk - podsypujemy je mąką. Dzielimy je na dwie mniej więcej równe części. Blaszkę smarujemy margaryna i lekko oprószamy kaszką manną. Wyklejamy ją połową przygotowanego ciasta, tak aby trochę pozostało bokach, a jabłka nie miały bezpośredniego kontaktu z metalem. Obrane jabłka ścieramy na tarce i doprawiamy cynamonem (cynamon w laskach należy najpierw zmielić, ma on za to intensywniejszy aromat) do smaku, ewentualnie słodzimy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Jabłka kładziemy równomiernie na cieście, którym wykleiliśmy blaszkę. Z wierzchu posypujemy kaszką manną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut, najlepiej na najniższej półce. W czasie gdy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy budyń. W tym celu szklankę mleka odstawiamy, a resztę zagotowujemy. W zimnym rozprowadzamy budynie, mąkę oraz cukier. Gdy mleko zagotuje się, cienkim strumieniem wlewamy pozostałe mleko z budyniami. Tak przygotowany budyń rozsmarowujemy na warstwie jabłkowej. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta i przykrywamy nią budyń. Brzegi mniej więcej sklejamy z ciastem na dole, tak aby budyń nie wyciekał. Pieczemy jeszcze 30 minut

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hovĕzi gulaš – Czeski gulasz wołowy na piwie

Ten gulasz to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Zawsze gdy jadę na wycieczkę do Czech zajadam się nim popijając ciemne piwko:) Niebo w gębie. Po powrocie z tegorocznego urlopu z Czech postanowiłam po raz pierwszy odtworzyć ten gulasz w mojej kuchni. Szczerze mówiąc było już bardzo nie daleko od oryginału:) Niestety zabrakło również knedlików, ale zrobiłam do niego placki z cukinii, smakowało równie dobrze. Zapraszam po przepis i życzę Wam smacznego:) Składniki: 500–600 g wołowiny 2 cebule szczypta cukru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju, masła lub smalcu 2–3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu pół butelki jasnego piwa 2 kromki chleba razowego pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 8 ziarenek czarnego pieprzu Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając. Następ

Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami

Święta, święta i po świętach, ale mamy jeszcze sylwestra i uważam że to danie pasuje na niego idealnie. Na Wigilijny stół robiłam te przepyszne, lekko pikantne śledzie. Rozeszły się jak tak zwane świeże bułeczki:)Mogę je spokojnie polecić również jako dodatek na stół do sylwestrowej imprezki:) Zapraszam po przepis. Składniki: 5 płatów śledziowych 2 łyżki musztardy francuskiej pół papryczka chilli bez nasion 200 g suszonych pomidorów wraz z oliwą 1 cebula ok 2-3 łyżki octu balcamicznego świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy cebulę posiekaną w piórka, musztardę, pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą, chilli pokrojoną w cieniutkie plasterki, ocet, świeżo mielony pieprz. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, żeby się przegryzły wszystkie smaki. Smacznego:)

Syrop Imbirowo- miodowy z kurkumą eliksir zdrowia

Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop? Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciał