Makaron spaghetti z pestkami dyni to bardzo smaczne danie. W sosie wyczuwalne są różne smaki. Świetnie całość smaku dania uzupełnia winko. Polecam
Składniki:
Mięso świeżo mielone dobrze jak mięso też jest świeże ;-) w tym przypadku 610 gr na 4 os.
Papryka czerwona 2 szt.
Pestki dyni łuskane
Winogrona czerwone kilka szt
Przecier pomidorowy 1 słoik
Miód 2 małe łyżeczki
Cytryna do wyciśnięcia końcówka
Wino czerwone pół wytrawne ćwierć kieliszka
Przyprawy: oregano czosnek niedźwiedzi ziele angielskie, pieprz cytrynowy, sól, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
na początku podsmażyć mięso na maśle klarowanym z odrobiną oliwy. Przyprawić wg gustu, jednak bez przesady bo będą bąki. W międzyczasie pokroić papryki. Po wysmażeniu mięsa dodać ćwierć kielicha wina. Dodać miód dwie małe łyżki rozlać po całej powierzchni mięsa i wycisnąć odciętą końcówkę cytryny, dodać pestki dyni. Jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. Teraz w woku lub innej patelni oliwa z masłem klarowanym i delikatny ogień dusimy paprykę. Ok 10 min. Następnie przesypujemy do niej mięso. Na pustej patelni po mięsie dodajemy przecier pomidorowy, na malym ogniu podsmażamy przecier cały słoik w naszym przypadku kotlin z dinozaura. Trzeba pilnować aby się nie przypalił ten zabieg nada daniu lekko jakby lekko wędzony posmak :-P w międzyczasie wok ciągle na małym ogniu otwarta pokrywa dorzucamy gotowe pomidorki siekane z puszki z lenistwa i przecier po jakichś 5 min smażenia mieszamy wszystko. Przyprawiamy jeszcze wg uznania na koniec.
Winogron, czosnek niedźwiedzi, kolorowy pieprz i pestki dyni mogą nam posłużyć jako dekoracja na talerzu, aha nie można zapomnieć o dodaniu sera w połowie załadunku sosu na talerz.
Smacznego
Składniki:
Mięso świeżo mielone dobrze jak mięso też jest świeże ;-) w tym przypadku 610 gr na 4 os.
Papryka czerwona 2 szt.
Pestki dyni łuskane
Winogrona czerwone kilka szt
Przecier pomidorowy 1 słoik
Miód 2 małe łyżeczki
Cytryna do wyciśnięcia końcówka
Wino czerwone pół wytrawne ćwierć kieliszka
Przyprawy: oregano czosnek niedźwiedzi ziele angielskie, pieprz cytrynowy, sól, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
na początku podsmażyć mięso na maśle klarowanym z odrobiną oliwy. Przyprawić wg gustu, jednak bez przesady bo będą bąki. W międzyczasie pokroić papryki. Po wysmażeniu mięsa dodać ćwierć kielicha wina. Dodać miód dwie małe łyżki rozlać po całej powierzchni mięsa i wycisnąć odciętą końcówkę cytryny, dodać pestki dyni. Jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. Teraz w woku lub innej patelni oliwa z masłem klarowanym i delikatny ogień dusimy paprykę. Ok 10 min. Następnie przesypujemy do niej mięso. Na pustej patelni po mięsie dodajemy przecier pomidorowy, na malym ogniu podsmażamy przecier cały słoik w naszym przypadku kotlin z dinozaura. Trzeba pilnować aby się nie przypalił ten zabieg nada daniu lekko jakby lekko wędzony posmak :-P w międzyczasie wok ciągle na małym ogniu otwarta pokrywa dorzucamy gotowe pomidorki siekane z puszki z lenistwa i przecier po jakichś 5 min smażenia mieszamy wszystko. Przyprawiamy jeszcze wg uznania na koniec.
Winogron, czosnek niedźwiedzi, kolorowy pieprz i pestki dyni mogą nam posłużyć jako dekoracja na talerzu, aha nie można zapomnieć o dodaniu sera w połowie załadunku sosu na talerz.
Smacznego
Komentarze