Przejdź do głównej zawartości

Makaron spaghetti z pestkami dyni

Makaron spaghetti z pestkami dyni to bardzo smaczne danie. W sosie wyczuwalne są różne smaki. Świetnie całość smaku dania uzupełnia winko. Polecam

Składniki:
Mięso świeżo mielone dobrze jak mięso też jest świeże ;-) w tym przypadku 610 gr na 4 os.
Papryka czerwona 2 szt.
Pestki dyni łuskane
Winogrona czerwone kilka szt
Przecier pomidorowy 1 słoik
Miód 2 małe łyżeczki
Cytryna do wyciśnięcia końcówka
Wino czerwone pół wytrawne ćwierć kieliszka
Przyprawy: oregano czosnek niedźwiedzi ziele angielskie, pieprz cytrynowy, sól, pieprz kolorowy

Przygotowanie:
na początku podsmażyć mięso na maśle klarowanym z odrobiną oliwy. Przyprawić wg gustu, jednak bez przesady bo będą bąki. W międzyczasie pokroić papryki. Po wysmażeniu mięsa dodać ćwierć kielicha wina. Dodać miód dwie małe łyżki rozlać po całej powierzchni mięsa i wycisnąć odciętą końcówkę cytryny, dodać pestki dyni. Jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. Teraz w woku lub innej patelni oliwa z masłem klarowanym i delikatny ogień dusimy paprykę. Ok 10 min. Następnie przesypujemy do niej mięso. Na pustej patelni po mięsie dodajemy przecier pomidorowy, na malym ogniu podsmażamy przecier cały słoik w naszym przypadku kotlin z dinozaura. Trzeba pilnować aby się nie przypalił ten zabieg nada daniu lekko jakby lekko wędzony posmak :-P w międzyczasie wok ciągle na małym ogniu otwarta pokrywa dorzucamy gotowe pomidorki siekane z puszki z lenistwa i przecier po jakichś 5 min smażenia mieszamy wszystko. Przyprawiamy jeszcze wg uznania na koniec.
Winogron, czosnek niedźwiedzi, kolorowy pieprz i pestki dyni mogą nam posłużyć jako dekoracja na talerzu, aha nie można zapomnieć o dodaniu sera w połowie załadunku sosu na talerz.
Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hovĕzi gulaš – Czeski gulasz wołowy na piwie

Ten gulasz to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Zawsze gdy jadę na wycieczkę do Czech zajadam się nim popijając ciemne piwko:) Niebo w gębie. Po powrocie z tegorocznego urlopu z Czech postanowiłam po raz pierwszy odtworzyć ten gulasz w mojej kuchni. Szczerze mówiąc było już bardzo nie daleko od oryginału:) Niestety zabrakło również knedlików, ale zrobiłam do niego placki z cukinii, smakowało równie dobrze. Zapraszam po przepis i życzę Wam smacznego:) Składniki: 500–600 g wołowiny 2 cebule szczypta cukru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju, masła lub smalcu 2–3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu pół butelki jasnego piwa 2 kromki chleba razowego pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 8 ziarenek czarnego pieprzu Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając. Następ

Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami

Święta, święta i po świętach, ale mamy jeszcze sylwestra i uważam że to danie pasuje na niego idealnie. Na Wigilijny stół robiłam te przepyszne, lekko pikantne śledzie. Rozeszły się jak tak zwane świeże bułeczki:)Mogę je spokojnie polecić również jako dodatek na stół do sylwestrowej imprezki:) Zapraszam po przepis. Składniki: 5 płatów śledziowych 2 łyżki musztardy francuskiej pół papryczka chilli bez nasion 200 g suszonych pomidorów wraz z oliwą 1 cebula ok 2-3 łyżki octu balcamicznego świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy cebulę posiekaną w piórka, musztardę, pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą, chilli pokrojoną w cieniutkie plasterki, ocet, świeżo mielony pieprz. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, żeby się przegryzły wszystkie smaki. Smacznego:)

Syrop Imbirowo- miodowy z kurkumą eliksir zdrowia

Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop? Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciał