Wczoraj przed wyjściem do pracy zdecydowałam. że jeszcze szybko zrobię naleśniczki:) Uwielbiam naleśniki nadziane twarogiem z lekkim waniliowym aromatem:) A Wy jak przyrządzacie naleśniki?
Ciasto na naleśniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jaja
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju
Farsz z sera białego:
500g twarogu półtłustego
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
3 łyżki śmietany
2 krople aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni. Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Twaróg i pozostałe składniki dobrze wyrabiamy. Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zwijamy i podajemy. Można też nałożyć na naleśnik złożyć go w kostkę i jeszcze podsmażyć aby farsz się rozgrzał.
Ciasto na naleśniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jaja
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju
Farsz z sera białego:
500g twarogu półtłustego
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
3 łyżki śmietany
2 krople aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni. Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Twaróg i pozostałe składniki dobrze wyrabiamy. Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zwijamy i podajemy. Można też nałożyć na naleśnik złożyć go w kostkę i jeszcze podsmażyć aby farsz się rozgrzał.
Komentarze